AMSTERDAM - De warenhuizen van V&D en de luxueuze Amerikaanse speelgoedketen FAO Schwarz hebben de resultaten van detailhandelsconcern Vendex KBB flink gedrukt. De Bijenkorf en de Hema deden daarentegen goede zaken in de eerste zes maanden van dit jaar met resultaatsstijgingen van elk 30%. "De resultaten van V&D waren teleurstellend", aldus Vendex KBB-topman Ed Hamming gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Dat vonden ook de beleggers, want de koers ging gisteren fors onderuit.

|
Vendex. (Foto: ANP)
|
De netto-omzet van Vendex kwam in het afgelopen halfjaar uit op EUR2,2 miljard. Met de bestaande activiteiten van het concern werd een groei behaald van 5%, terwijl de resterende 5% is toe te schrijven aan de overnames van Dynabyte en It's in de tweede helft van het vorige jaar.
Het operationele bedrijfsresultaat van de zes Europese business-units nam met 2% tot EUR93 miljoen. "Maar vooral door het sterk toegenomen halfjaarverlies bij FAO Schwarz nam het totale operationele bedrijfsresultaat met 9% af tot EUR67 miljoen", aldus Hamming.
Hamming noemde de resultaten van V&D in het afgelopen halfjaar "teleurstellend." De omzet bleef gelijk, terwijl het operationele bedrijfsresultaat een duidelijke daling liet zien. De Hema boekte in dezelfde periode 2,2% meer omzet, terwijl De Bijenkorf zelf 4,5% omzetstijging kon noteren.
V&D deed het een aantal jaren achter elkaar in de kledingverkoop beter dan de markt. "Daar was in het eerste halfjaar geen sprake meer van", aldus Hamming. Dat had volgens hem onder meer te maken met de samenstelling en kwaliteit van de collecties dames-, kinder- en babykleding. "Die collecties waren niet goed genoeg. Dat heeft omzet en marktaandeel gekost. Er zijn fouten gemaakt, die nu hersteld zijn." Verder kon de btw-verhoging bij V&D alleen met grote vertraging worden doorgevoerd omdat er liefst 20 miljoen artikelen moesten worden omgeprijsd. Daardoor duurde het zeker vier maanden voordat de hogere btw in alle prijzen was doorgevoerd.
Hema had van dit probleem weinig last wegens de hogere omloopsnelheid van de artikelen. De Bijenkorf verkoopt voor 80% merkartikelen en die waren al omgeprijsd.
Hamming benadrukte dat ongeveer de helft van de resultaatsdaling bij V&D is ontstaan in de maand juli. "Die was vorig jaar koel en nat, maar dit jaar tropisch warm. Dan is het gewoon moeilijker om traffic in de winkels te krijgen. Verder heeft V&D in die maand veel omzet en marge laten liggen in de horeca. Bij La Place wordt alles wat langer dan anderhalf uur ligt, weggegooid. Dat gebeurde veel meer met het warme weer." Inmiddels maakt het horecagedeelte La Place 10% uit van de totale omzet van V&D.
Om het tij bij V&D te keren, zullen er maatregelen worden genomen. Zo wordt er van 80 private labels teruggegaan naar 20. Ook is de logistiek in de winkels verbeterd, zodat er sneller kan worden bijgevuld en er tijdens openingsuren meer tijd is voor de klant. Ook zal de succesvolle restaurant-formule La Place binnenkort in Utrecht het grootste restaurant van Nederland openen met 1000 zitplaatsen.
"We moeten de problemen bij V&D ook niet dramatiseren. V&D had een pech halfjaar, we hebben niet de indruk dat we nu structureel een aantal slechte jaren tegemoet gaan", aldus Hamming.
Dan het Amerikaanse zorgenkind FAO Schwarz. Door de economische omslag in de VS zit de speelgoedmarkt in een dip. Daardoor nam het operationele verlies in het eerste halfjaar toe. De Amerikaanse Vendex-dochter staat al enige tijd te koop, maar tot nu is er nog geen echt genereus bod gedaan op de prestigieuze speelgoedketen met haar vlaggenschipwinkel op Fifth Avenue in New York. "FAO Schwarz heeft een naamsbekendheid van 100%, het is hét topmerk op het gebied van speelgoed. Daar willen we dan ook een goede prijs voor hebben", zegt Marcel Smits, de financiële man van Vendex. Of er nu gesprekken lopen, wilde Smits niet zeggen. "Daar doen we nooit mededelingen over."
Vendex KBB wil, gezien de onzekere economische conjunctuur, nu geen uitspraken doen over het operationele resultaat voor het hele boekjaar.