De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Toezicht op fusies nu
in handen van de STE

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Vanaf vandaag is het toezicht op openbare biedingen (fusies en overnames) in handen van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Daarmee neemt de STE deze op de bescherming van de aandeelhoudersbelangen gerichte taak na zo'n dertig jaar over van de Sociaal-Economische Raad (SER).

De STE heeft meer controle- en sanctiemogelijkheden dan de SER via de fusiecode ter beschikking stonden. Dat is ook nodig om de vuist te kunnen maken, die bij de huidige verharding en internationalisering van openbare biedingen op effecten is vereist.

De SER-code berustte op een afspraak tussen vakbonden en werkgevers en had geen wettelijke basis. Ook stond men machteloos tegenover buitenlandse bieders, die zich niets aan de code gelegen lieten liggen. Bovendien was een openbare berisping de uiterste maatregel, terwijl de STE op grond van de Wet Toezicht Effectenverkeer informatie kan opvragen, aanwijzingen kan geven en zonodig ook boetes en dwangsommen op kan leggen.

De bieder moet in een vooraf aan de STE voor te leggen biedingsbericht uitgebreide informatie geven over het hoe en waarom van het bod en hij moet de aandeelhouders voldoende tijd geven om op basis van dit biedingsbericht een goede afweging te kunnen maken. De vennootschap waarop het bod is gericht, is verplicht een aandeelhoudersvergadering te beleggen, waarin het bestuur gemotiveerd aangeeft hoe het over het bod denkt.

Als de bieder in verband met het bod nieuwe aandelen uitgeeft, zal de effectenbeurs Euronext toezichthouder blijven voor het bijbehorende beursprospectus. De STE en Euronext hebben afspraken gemaakt over de noodzakelijke informatie-uitwisseling over deze afzonderlijke taken.

De STE heeft voor de nieuwe toezichtstaak een afdeling openbare biedingen ingesteld. Ook is er een Commissie Openbare Biedingen gekomen, waarin naast het STE-bestuur ook negen externe deskundigen zitten. De commissie adviseert het STE-bestuur.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft zich steeds een voorstander getoond van de overdracht van het toezicht aan de STE, ook al omdat het daarmee een wettelijke basis heeft. Volgens de VEB is beter toezicht hard nodig. Daarnaast pleit VEB-directeur Peter Paul de Vries voor een forse aanscherping van de geldende regels.

Het deel van de SER-fusiecode, dat zich richtte op de bescherming van de werknemersbelangen blijft een taak van de SER. De werkingssfeer van deze medezeggenschapsregeling voor werknemers, de 'Fusiegedragsregels 2000', is uitgebreid door een verlaging van het getalscriterium van 100 werknemers naar 50. Daar staat tegenover dat fusies waarbij de overgenomen onderneming minder dan tien werknemers heeft, niet meer aangemeld hoeven te worden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.