DEN HAAG - De forse groei van de Nederlandse export dreigt volgend jaar grotendeels op te drogen door de veel te hoge loonstijgingen in Nederland. Ook de waardestijging van de euro en de groeivertraging in de wereldeconomie drukken de toename van de handel met het buitenland.
Deze waarschuwing liet staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) gisteren horen bij de presentatie van de Exportbrief, waarin het toekomstig beleid op het gebied van de buitenlandse handel wordt geschetst.
Volgens de bewindsman werkt de lagere groei van de wereldhandel in het nadeel van de Nederlandse exportgroei, maar snijdt ons land zich vooral in de vingers door de dreigende forse loonstijgingen.
"De tendens is echt zorgelijk", aldus Ybema. "De laatste jaren zijn wij de andere Europese landen in een razend tempo gepasseerd. Waar de loonstijging in Nederland eerst nog tot de laagste in Europa behoorde, zitten we nu aan de bovenkant."
Nadat de Nederlandse export vorig jaar nog met een forse 10%steeg tot een record van 590 miljard, moet Ybema het dit jaar met een veel bescheidener groei van 4% doen.
"De verslechterde concurrentiepositie van Nederland wordt nu nog wat weggestopt door de lage koers van de euro. Maar als deze zich zoals verwacht gaat herstellen ten opzichte van de dollar, kan dit negatieve effect ineens veel sterker tot uitdrukking komen.
"Een ding is echt heel belangrijk: het matigen van de looneisen", zo stelde Ybema. "De lonen, de prijzen en de winstontwikkeling van de bedrijven gaan allemaal de verkeerde kant op", aldus de bewindsman.
Volgens Ybema mag de invloed van de export op de Nederlandse economie niet worden onderschat. "Het is echt de kurk waar de economie op drijft. Maar liefst eenderde tot de helft van onze groei wordt erdoor bepaald."
De bewindsman presenteerde gisteren ook een groot aantal andere maatregelen die de export een impuls moeten geven. Zo wil Economische Zaken nog actiever dan nu concurrentievervalsing door overheidssteun tegengaan door hierover nog meer internationale afspraken te maken, terwijl verder de toegang tot de Nederlandse ambassades en de Economische Voorlichtingsdienst (EVD) nog makkelijker moet worden gemaakt.
"Vooral het MKB moet meer aandacht krijgen, want hier liggen nog enorme mogelijkheden. Zo'n 50.000 MKB'ers zouden zo met export kunnen beginnen, maar doen dit om verschillende redenen nog niet."
De vestiging van een groot aantal Nederlandse economische steunpunten kan daar volgens de bewindsman een belangrijke bijdrage aan leveren. "We begonnen in 1998 met in totaal acht steunpunten in China, India en Mexico. Binnenkort zijn dat er inmiddels zestien, doordat het aantal in de bestaande landen is uitgebreid en we nu ook in Brazilië, Frankrijk en Polen vertegenwoordigd zijn."
Ybema hoopt met al deze maatregelen en een gematigde Nederlandse loonstijging weer terug te kunnen keren naar de fraaie groeicijfers van de afgelopen jaren. "In de loop van het jaar verwacht ik dat de wereldeconomie weer gaat aantrekken. De Nederlandse export moet dan weer naar groeipercentages van 7 tot 10% per jaar kunnen groeien."