AMSTERDAM - Supermarktconcern Laurus verraste gisteren onaangenaam met slechtere halfjaarcijfers dan verwacht. Dat het concern in de rode cijfers zou belanden was gezien de mislukte ombouwoperatie naar Konmar-nieuwe-stijl al voorspeld. Maar de Spaanse activiteiten bleken ondanks eerder dit jaar genomen maatregelen voor een belangrijk deel debet aan het verlies.
Over het eerste halfjaar kwam het nettoverlies van Laurus in totaal uit op EUR44 miljoen, tegen een winst van EUR37 miljoen in de eerste helft van vorig jaar, zo viel te lezen in het persbericht.
Het zwaar onder vuur liggende concern besloot na het schorsen van bestuursvoorzitter Ole van der Straaten af te zien van een mondelinge toelichting op de cijfers. "Interim-voorzitter Jan Konings is nog onvoldoende ingewerkt", zo luidde de verklaring.
In Spanje boekte Laurus over de eerste helft van dit jaar een negatief bedrijfsresultaat van EUR37 miljoen. Laurus kampt er al langer met problemen en moest daardoor in februari al een winstwaarschuwing afgeven. Slecht management en interne fraude waren de oorzaken van de tegenvallende resultaten. Ook bleven de Spaanse supermarkten met meer spullen dan gemiddeld zitten terwijl de houdbaarheidsdatum was verstreken.
Pogingen om het tij te keren er kwam een nieuw management en 44 slecht renderende filialen werden gesloten hebben nog geen vruchten afgeworpen. "Het is nog te vroeg om het resultaat van de maatregelen terug te zien in de cijfers", zo verklaart Laurus-woordvoerder Frank van Ooyen. De reorganisatie die de resultaten moet opkrikken is volgens hem nog in volle gang.
Analisten zijn evenwel niet te spreken over het onverwachts grote verlies. "Dat ontstaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Van der Straaten heeft de slechte prestaties in Spanje gewoon voor zich gehouden omdat hij het te druk had met zijn Konmar-speeltje", zo schamperde één van hen.
Het afstoten van de Spaanse activiteiten moet volgens analisten niet langer worden uitgesloten. Van der Straaten wilde daar eerder dit jaar niet van horen, maar sinds zijn vertrek zou dat weer een optie zijn.
De misère rond de ombouwoperatie van supermarkten tot Konmar-nieuwe-stijl zorgde er voor dat in Nederland het resultaat sterk terugliep. De omzet bedroeg EUR2,5 miljard, een toename van 1%. Het bedrijfsresultaat voor afschrijving van goodwill bedroeg EUR31 miljoen, bijna een halvering ten opzichte van de EUR64 miljoen een jaar eerder.
Ook trokken de nieuwe Konmar-winkels minder klanten dan verwacht waardoor Laurus Nederland het marktaandeel zag teruglopen van 26,6% naar 25,6%. De goede omzetontwikkeling bij Super De Boer en Edah hielden het concern nog enigszins overeind.
Het oplossen de problemen bij de distributiecentra kostte Laurus EUR11 miljoen. Dit geld werd voornamelijk gebruikt om uitzendkrachten in te zetten. Andere kostenposten vromen de nog niet verkochte niet-kernactiviteiten, wat een verlies van EUR7 miljoen opleverde en een incidentele pensioenlast van EUR8 miljoen.
De supermarkten in België deden het naar verhouding goed. Het bedrijfsresultaat bleef weliswaar gelijk, maar de omzet steeg met 8% tot EUR327 miljoen.
Eind augustus kwam Laurus al met een winstwaarschuwing, nadat was gebleken dat de grootschalige ombouw tot Konmars-nieuwe-stijl niet het gewenste resultaat opleverde. De ombouwoperatie werd dan ook stilgelegd. Tot nu toe zijn 121 van de geplande achthonderd winkels van Laurus (Edah, Super De Boer, Lekker & Laag en Groenwoudt) omgetoverd tot Konmar-filiaal.
Wanneer de ombouw wordt hervat, is nog steeds onduidelijk. "Eerst moeten we op het terrein van logistiek en automatisering de boel op orde hebben", zegt een woordvoerder. Een verwachting voor de tweede helft van dit jaar werd niet gegeven. Wat analist Roel Gooskens (HSBC Investment Bank) betreft staat het als een paal boven water dat het eind van de lijdensweg nog niet in zicht is. "Het is overal een chaos", vat hij de situatie bij Laurus bondig samen.