ZEIST - Het bankbedrijf van Achmea heeft in de eerste helft van dit jaar een resultaat geboekt dat 75% lager ligt dan in de eerste zes maanden van 2000. Sterk dalende effectenprovisies en een teruglopend aantal hypotheken waren de grootste boosdoeners. De bankverzekeraar achter merken als Centraal Beheer en FBTO, is goed geschrokken van de terugval en heeft onder meer de uitbreiding van het kantorennet van Staalbankiers uitgesteld.
"Wij zijn hier niet tevreden over", meldde Achmea-topman Nol Hoevenaars gisteren koeltjes, terwijl hij de schuld bij het slechte economische klimaat legde. Zo namen de verdiende effectenprovisies af met 33% en verminderde de groei van de hypotheekportefeuille met 43%.
Inmiddels heeft de groep maatregelen getroffen om de kosten bij het bankbedrijf terug te dringen. Voorlopig is de geplande uitbreiding van de vorig jaar geïntroduceerde privatebanking-tak van Staalbankiers naar 26 kantoren (nu nog 12) niet aan de orde. "Dit betekent geen stop. We gaan er in de toekomst verder mee", bezweerde Hoevenaars.
Het tegenvallende beursklimaat heeft wellicht ook gevolgen voor de beursgang van het moederbedrijf van Achmea: Eureko. Dit pan-Europese samenwerkingsverband zou in de eerste helft van 2002 een beursnotering krijgen. Inmiddels is deze termijn opgerekt naar geheel 2002.
De omzet van de bankverzekeraar groeide in de eerste helft van dit jaar met 13% tot EUR3,5 miljard. De nettowinst verdubbelde ruim tot EUR464,5 miljoen, voornamelijk dankzij de verkoop van het vermogensbeheerbedrijf aan het Britse Foreign & Colonial (evenals Achmea behorend tot het Europese moederbedrijf Eureko). Zonder deze bijzondere baten steeg het nettoresultaat slechts fractioneel met EUR2,3 miljoen tot EUR190,1 miljoen.
Op de verkoop van verzekeringen verreweg de belangrijkste activiteit van Achmea behaalde het concern een brutowinst van EUR230,8 miljoen, ruim 45% meer dan in de eerste helft van vorig jaar. De grootste winstbrengers waren pensioen- en levensverzekeringen. Volgens Hoevenaars is dit voor een deel te danken aan een naijleffect van de nieuwe belastingwetgeving.
Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers wilde Achmea niet veel details kwijt over het recente afscheid van het internetbedrijf Scaramea. Wel erkende Hoevenaars dat het 'prinselijk' internetavontuur Achmea veel geld heeft gekost: "enkele tientallen miljoenen guldens" (volgens direct betrokkenen zo'n 80 miljoen, red.).
Hoevenaars verwacht echter nog een deel van de investering terug. Zo loopt er een rechtszaak tegen het telecombedrijf Telfort, dat de internettoegang tot de gratis internetprovider NokNok zou regelen. Achmea stelt dat Telfort daarbij in gebreke gebleven, waardoor Scaramea-dochter NokNok enorm veel klanten is misgelopen. Volgens betrokkenen is de claim zo'n honderd miljoen gulden groot. Hoevenaars hield het bij "een aanzienlijk bedrag". Telfort wilde er helemaal niets over zeggen.