De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Huisbaas vraagt
reis naar Ibiza
als sleutelgeld

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De wachttijd voor een studentenkamer in het centrum van Amsterdam kan oplopen tot 48 maanden. In de buitenwijken van de hoofdstad duurt het maximaal twee jaar voordat een student een kamer heeft. Utrecht is met 34 maanden derde in de toptien van steden met woningnood. Dat blijkt uit het jongste onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Vooral in Amsterdam leidt de enorme wachtlijst tot extreme gevallen. Eerder dit jaar haalde een verhuurder het nieuws nadat hij in ruil voor een studentenkamer een reisje naar Ibiza eiste. Bij de studentenvakbond zijn ook gevallen bekend van huisbazen die in ruil voor een kamer seksuele diensten verlangen van studenten.

Onder de niet-commerciële bemiddelingsbureaus circuleert al enige jaren een zwarte lijst met meer dan driehonderd lastige huisbazen. De Huurdersvereniging Amsterdam en het Amsterdams Steunpunt Wonen startten onlangs een website met daarop een lijst van bemiddelaars met een vergunning. Op die manier kunnen woningzoekenden controleren of ze te doen hebben met een malafide bemiddelaar. Maar, zo waarschuwt de website, ook vergunninghouders houden zich niet altijd aan de regels

Veel oud-studenten houden hun kamer aan omdat ze geen uitzicht hebben op een andere woning. De LSVb pleit daarom voor meer woningen voor afgestudeerden en vooral voor nieuwe studenten. Ook wil de vakbond dat het aantrekkelijker wordt voor particulieren om kamers aan studenten te verhuren.

"Jongeren gaan andere manieren bedenken om bij hun studie te komen. De campings in de buurt van Delft en Groningen zitten vol studenten zonder kamer", aldus Sofie Joosse, voorzitter van de LSVb. Dit jaar stegen de wachttijden met veertig procent. Maastricht is hierop de enige uitzondering. Daar wonen veel studenten net over de grens in België.

Enorme bedragen als sleutelgeld en extreem hoge huren geven aan dat er een groot probleem is, meent de voorzitter. "Maar als je echt wilt studeren, moet je wat. Soms heb je weinig keus." De vakbond staat positief tegenover plannen om de Bijlmerbajes om te bouwen tot studentenwoningen. "Er moet creatiever worden gedacht over huisvesting. De Bijlmerbajes klinkt weliswaar niet aantrekkelijk, maar heel wat studenten zullen er dolgelukkig mee zijn."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.