WASSENAAR - Onder docenten economie uit het voortgezet onderwijs is een grootscheeps onderzoek gehouden over de ervaringen met het Tweede Fase onderwijs sinds 1999. Opvallend is hun oordeel over de resultaten: 56,6% van de economiedocenten verwacht dat het aantal zittenblijvers door de Tweede Fase zal stijgen.
Caroline Klaver, docent aan het Rijnlands Lyceum in Wassenaar, verrichtte het onderzoek in het kader van de lerarenopleiding aan de Erasmus Universiteit.
Alle sectiehoofden economie van het voortgezet onderwijs zijn benaderd voor het onderzoek. Klaver vroeg hen naar hun mening over de onderwijshervorming, naar werkdruk, resultaten en eventuele knelpunten.
De docenten toonden weinig vertrouwen in de verbetering van de leerresultaten. Ook waren zij niet optimistisch over mogelijke verbetering van het niveau van havo en vwo: 18,6% van de docenten meende dat het examenrendement van vwo zou verbeteren, 7,2% dacht hetzelfde van het havo.
De leerling kan in de Tweede Fase kiezen uit vier leertrajecten die specifiek opleiden voor verschillende vervolgstudies. Ondanks dat die trajecten aansluiten bij aanleg en interesse en de leerling dus meer dan voorheen op het lijf geschreven staan, verwacht 56,6% van de docenten dat het aantal zittenblijvers zal stijgen. Als oorzaak voerden docenten aan het gebrek aan diepgang, teveel onderwerpen, een te hoge werkdruk, gebrek aan motivatie, zelfdiscipline en vaardigheden bij de leerlingen.