De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Diamantrover meldt zich

door Gijsbert Termaat

   
 

AMSTERDAM/ZWOLLE - De 26-jarige diamantrover Dennis P. uit Zwolle is aangehouden. Alle door hem gestolen stenen ter waarde van ƒ20 miljoen zijn ook terecht, waarmee een einde is gekomen aan de grootste juwelenroof uit de Nederlandse geschiedenis.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x335, 32kb)
Het kunstwerk van 20 miljoen.
De stenen zaten in twee koffers verstopt in een openbaar kunstwerk langs de Hoge Ring in Almere en werden daar gisteren teruggevonden. Dennis P. had zich een dag ervoor al bij de politie in zijn woonplaats gemeld.

Ook twee inwoners van Almere, een 40-jarige man en zijn 54-jarige huisgenote, zijn aangehouden op verdenking van medeplichtigheid in de meest spraakmakende roof van de laatste jaren.

Medeplichtige

De Almeerse vrouw is de moeder van een vriendin van Dennis. De diamanten zijn kort na de verduistering bij Gassan Diamonds bij deze vrouw terecht gekomen en lagen daar een tijdje verstopt. Vervolgens zijn de kostbare stenen verborgen in het kunstwerk.

Dennis P. blijkt, direct nadat hij de juwelen had ontvreemd, naar Duitsland te zijn vertrokken en heeft daar een andere identiteit aangenomen.

De arrestatie van Dennis P. was voor iedereen een volslagen verrassing. De diamantendief leek spoorloos, sinds hij zaterdagavond 4 augustus met een magnetrondoos vol juwelen het pand van zijn werkgever Gassan Diamonds in Amsterdam had verlaten.

De politie zat op dood spoor en Dennis P. leek van de aardbodem verdwenen. Totdat P. kennelijk het vluchten beu was en maandagmiddag besloot om het politiebureau van Zwolle binnen te wandelen. De Amsterdamse politie, die met vijf rechercheurs met de zaak bezig was, werd daar 's avonds over ingelicht, maar mocht daar toen nog niet over naar buiten treden.

"Ons werd gevraagd alles geheim te houden," zegt politiewoordvoerder Cees Rameau. "Ook nu kunnen we nog altijd geen bijzonderheden prijsgeven."

De ouders van Dennis P. waren gisteravond zelfs nog in het ongewisse. "Ik geloof dat u meer weet dan wij," zei zijn moeder nadat deze krant haar om een reactie vroeg.

Gassan Diamonds-directeur Benno Leeser is zeer emotioneel nu de diamantenroof is opgehelderd. "Blij. Vreselijk blij. Het is werkelijk fantastisch dat de zaak is opgelost. Natuurlijk blijf je hopen dat het zo afloopt, maar je houdt er ook wel rekening mee dat het ècht onopgelost blijft."

"Toen ik om vier uur 's middags door een rechercheur werd gebeld dat de diamanten terecht waren, ben ik mijn auto ingestapt en als een raket naar het politiebureau Beursstraat gereden, waar de buit naartoe was gebracht. Het was een schitterend gezicht die diamanten weer terug te zien. Een onbeschrijflijk mooi gevoel. De komende dagen zal ik samen met de politie inventariseren of alle diamanten en juwelen terecht zijn, maar dat lijkt er in eerste instantie wel op."

Leeser zegt dat hij de afgelopen weken zijn ware vrienden heeft leren kennen. "Zakelijk en privé weet ik nu op wie ik kan rekenen. Zo heeft de zaak ook zijn positieve kanten gehad, want de teamspirit bij ons bedrijf is er enorm door vergroot. Met zijn allen mogen we nu feesten op de goede afloop."

Miljoen tipgeld

De Amsterdamse politie onderzocht ruim een maand lang de diamantenroof in zowel binnen- als buitenland. Het rechercheteam groeide bij belangrijke tips soms uit tot twaalf man. Vooral toen bekend werd gemaakt dat er één miljoen gulden beloning werd uitgeloofd voor de gouden tip stroomden de aanwijzingen over waar Dennis zou verblijven binnen. De oplossing moest echter toch van Dennis P. zelf komen. Moe van het vluchten en zijn geheime leven, liet hij zich gewillig achter slot en grendel zetten in de gevangenis van Zwolle.

Dat Dennis P. zich zelf bij de politie heeft gemeld en dat alle diamanten terecht zijn, kan hem wel eens een lagere straf opleveren. "Dat zou inderdaad een rol kunnen spelen in de strafeis," zegt persofficier van justitie Amsterdam Marjan Bloos. "Maar er is hier ook sprake van misbruik van vertrouwen en er is natuurlijk een enorme buit gestolen. Ook de persoonlijke omstandigheden spelen straks een rol tijdens de rechtszaak. Over een eventuele straf kan ik dan ook absoluut niets zeggen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.