De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 3 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Familiebedrijf Zurel
nu in handen Residex

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AALSMEER - Zurel Holding, een van de grootste handelaren in bloemen en planten ter wereld, is verkocht aan de investeringsmaatschappijen Residex, onderdeel van Achmea, en Parcom Ventures, eigendom van ING. Dat betekent dat er geen enkel lid van de familie Zurel meer in het bedrijf zit. Wel blijft de naam Zurel bestaan.

"Onze ambitie is om de nummer een in de wereld te worden in de sierteeltsector. Om die ambitie te verwezenlijken is het nodig om met andere partijen in zee te gaan", zegt directievoorzitter Jaap Tromp."We willen het bedrijf financieel gezond maken en van daaruit groei realiseren."

Enkele familieleden zullen nog wel actief blijven in het onderdeel Zurel Bouquets House, dat geen deel uitmaakt van de overname. Bouquets House gaat zelfstandig verder als Bouquetnet.

"De bedrijven die ons hebben overgenomen, hebben hun betrokkenheid met onze groeistrategie uitgesproken. Zurel wil zowel autonoom als door acquisities groeien", aldus Tromp. Hoewel Tromp toegeeft dat er "gesprekken gaande" zijn enkele partijen wil hij nog niet zeggen welke. Wel staat Zurel op het punt de overname bekend te maken van de firma Holex Flower. "Dat is de grootste sierteeltexporteur op Amerika. De VS zijn een echte groeimarkt, en dat is dus een mooie overname", aldus Tromp.

De familie Zurel richtte het bedrijf in 1910 op. De onderneming groeide uit tot een van de grootste handelaars in bloemen en planten ter wereld. In de jaren tachtig was Zurel het paradepaardje van de Nederlandse bloemensector. De vrachtwagens waren te herkennen aan de gouden letters, die van heus bladgoud zouden zijn. Zurel was vooral sterk in de snelle aanvoer van bloemen door heel Europa. Mede daardoor groeide Nederland uit tot internationaal bloemenland bij uitstek.

Zurel koopt bloemen en planten in over de hele wereld, en verkoopt ze vervolgens aan groothandels. Ook grote supermarktketens zijn klant bij Zurel.

Maar gaandeweg kreeg het eens zo trotse familiebedrijf steeds meer concurrentie van andere bedrijven die zich ook op de tussenhandel van bloemen storten. Het bedrijf draaide de laatste drie jaar verlies.

Eind februari van dit jaar kondigde Zurel een grootscheepse reorganisatie aan om het tij te keren. Daarbij werd eenderde van de banen geschrapt en een flink aantal buitenlandse verkoopkantoren gesloten. Ook werd de wens uitgesproken de transporttak te verkopen. Op die laatste beslissing is Zurel nu teruggekomen. "We zitten nu eenmaal in de logistiek. Bovendien is het een grote transportafdeling die je niet zomaar even ergens anders onderbrengt."

Volgens Tromp is de reorganisatie bijna voltooid. Zo heeft Zurel het klantenbestand opgeschoond en is afstand gedaan van de kleinere klanten die te weinig geld in het laatje brachten. Vorig jaar behaalde Zurel nog EUR500 miljoen omzet. "Dat jaar zal dat iets onder de EUR450 miljoen liggen, maar er zal wel winst worden gedraaid."

Vakbonden en ondernemingsraad reageerden positief op de plannen. de overname zal geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. Wereldwijd werken bij Zurel nu 500 mensen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.