De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 3 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Als KPN zonder hem
beter af is, is
Paul Smits weg

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - "De toekomst van KPN gaat boven alles. Als KPN door het vertrek van één persoon in een rustiger vaarwater terechtkomt, ben ik de eerste die daaraan zou meewerken." Bestuursvoorzitter Paul Smits, vermoeid door de uitputtende fusieonderhandelingen met Belgacom en gespannen door de grote onzekerheid rond zijn onderneming, gaf gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers aan dat hij bereid is om op te stappen als dat KPN ten goede zou komen.

"De toekomst van de onderneming is belangrijker dan de toekomst van het managementteam of de individuele leden ervan. Als we in de kleine uurtjes op zijn en dat is de laatste tijd nog al eens gebeurd dan is dat omdat we nog bezig zijn met ons werk, en niet omdat we ons zorgen maken over onze eigen carrières."

Smits ziet echter nog niet voldoende reden om te vertrekken. Hoewel er de afgelopen anderhalf jaar onder zijn leiding veel is misgegaan bij KPN en de druk uit de financiële wereld toeneemt, vindt hij dat de mislukte fusiebesprekingen met Belgacom hem niet aangerekend kunnen worden.

"Het gaat er niet om deals te sluiten. De essentie is juist om goede deals te sluiten", zei de KPN-bestuursvoorzitter daarover gisteren.

Ondanks de grote financiële problemen van KPN kan Smits nog altijd bogen op de steun van zijn werknemers. De topman die al meer dan twintig jaar werkt voor het bedrijf, beschikt over een sterkere band met zijn medewerkers dan zijn voorganger Wim Dik ooit heeft gehad.

De band van Smits met het personeel bleek half juni bijvoorbeeld toen de topman een peptalk hield voor duizenden medewerkers. Zijn toespraak werd meerdere keren beloond met luid applaus.

In de financiële wereld kunnen Smits en zijn financiële assistent Maarten Henderson echter weinig goed doen. De beurskoers is dramatisch gedaald nadat KPN zich diep in de schulden heeft gestoken door de aanschaf van peperdure umts-frequenties. De overname van het Duitse mobiele belbedrijf E-Plus, gekocht door de flamboyante Dik, drukt eveneens zwaar op de financiële gezondheid van KPN.

Onder financiële analisten zou een eventueel vertrek van Smits en Henderson niet betreurd worden. Het probleem is alleen dat er geen geschikte vervangers klaarstaan.

"Ik zou niet weten wie vanuit de KPN-organisatie dan het roer zou moeten overnemen", zei analist Peter Olofsen (Effectenbank Stroeve). "Joop Drechsel, de ex-baas van KPN Mobile, is begin dit jaar bijvoorbeeld al opgestapt."

Bert Siebrand (SNS Securities) denkt ook dat een eventueel vertrek van Smits op dit moment weinig zou opleveren. "Als je iemand kunt vinden die beter is dan Smits en het bij KPN wil overnemen, dan zou ik dat toejuichen. Maar ik zie even geen alternatief. Dan krijg je van die Laurus-achtige oplossingen, waar je niks mee opschiet."

Siebrand vindt overigens dat het Smits siert dat hij zijn eigen positie ter discussie stelt. "Het geeft aan dat hij eerlijk is", aldus de analist. "Smits werkt hard. Tijdens zijn presentaties komt hij weliswaar niet charismatisch over. Maar als je na afloop met hem praat, krijg je de indruk dat hij een sympathieke man is die per ongeluk in deze ellende terechtgekomen is."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.