AMSTERDAM - Bij belbedrijf KPN dreigen gedwongen ontslagen. Topman Paul Smits van het in financiële problemen geraakte telecomconcern zei dat de kans op gedwongen ontslagen gisteren 'sterk is toegenomen'. Exacte aantallen wilde hij nog niet noemen.
De uitspraak van Smits valt slecht bij de centrale ondernemingsraad van KPN. Volgens Loet Knell, voorzitter van deze raad, mag de KPN-top zeggen wat ze wil, "maar gedwongen ontslagen zijn niet aan de orde bij KPN. We zullen Smits aanspreken op de afspraken die er zijn gemaakt."
Tijdens de lopende reorganisatie die 'Vision' heet zijn inmiddels zo'n 2700 functies bij KPN komen te vervallen. De komende anderhalf jaar verdwijnen, eveneens in het kader van Vision, nog eens 5300 banen. Eén en ander moet vanaf 2003 een jaarlijkse besparing opleveren van 700 miljoen euro (ruim anderhalf miljard gulden), aldus KPN.
Tot nog toe kon het belbedrijf gedwongen ontslagen vermijden. Daarom hoefde de onderneming de afgelopen maanden ook nog geen geld opzij te zetten voor ontslagregelingen.
Financieel directeur Maarten Henderson zei gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat KPN overweegt wél voorzieningen te treffen.
AbvaKabo-bestuurder Peter Wiegman vindt het "uitermate zorgelijk" dat de KPN-top in het openbaar speculeert over gedwongen ontslagen. "Als Smits daarover uitspraken doet in de financiële wereld, verwacht ik dat hij het ook bij de vakbonden meldt."
Op initiatief van de bonden is er komende maandag spoedoverleg met de KPN-baas. "Als het echt tot gedwongen ontslagen moet komen, verwacht ik dat er maandag over wordt gesproken hoe KPN de ontslagen denkt te gaan opvangen", aldus Wiegman.
De vakbonden hebben gisteren een overleg van vier uur gehad over de gang van zaken bij KPN. Daarin zijn ze ingelicht over het mislukken van de fusiebesprekingen met Belgacom en over de kwartaalcijfers die gisteren zijn gepresenteerd. "Daaruit blijkt dat KPN ondanks de schuldenlast nog steeds een gezond bedrijf is", stelt CNV-bestuurder Bregje Bakker.