De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 3 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  BELBEDRIJF ZET DEUR NAAR ENORME CLAIMEMISSIE OPNIEUW OPEN
KPN: opbrengst uitverkoop
komt lager uit dan EUR5 mld.

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - KPN vreest dat de verkoop van niet-kernactiviteiten minder gaat opleveren dan verwacht. Het geplaagde telecomconcern dacht tot voor kort dat deze activiteiten minimaal EUR5 miljard zouden opbrengen. Maar volgens financieel directeur Maarten Henderson is er door de huidige crisis in de telecomsector een sterke druk op de prijzen.

"Er bestaat een kans dat we de EUR5 miljard niet halen", zei hij gisteren bij de presentatie van de resultaten van KPN over het tweede kwartaal. Om de torenhoge schuldenlast toch snel terug te brengen, overweegt Henderson meer niet-kernactiviteiten op de verkooplijst te zetten. "Vanwege het commercieel gevoelige karakter wil ik echter niet publiekelijk bespreken welke dat kunnen zijn."

De verkoop van niet-kernactiviteiten is voor KPN van groot belang. Als het concern er niet in slaagt zijn schuld dit jaar met EUR5 miljard terug te brengen naar circa EUR17,8 miljard, gaan de gezaghebbende bureaus Standard & Poor's en Moody's vrijwel zeker de kredietrating van KPN verlagen. Dit zou het voor de onderneming nog duurder maken om geld te lenen.

Momenteel heeft KPN een B-status bij Standard & Poor's en Moody's. Vanwege de malaise in de telecomsector heeft Henderson het doel losgelaten om in 2003 weer een fel begeerde A-status voor zijn kredietwaardigheid te krijgen. "We streven nu naar een stabiele BBB-rating", aldus de financiële topman.

De verkoop van niet-kernactiviteiten heeft dit jaar tot nog toe EUR2,2 miljard opgeleverd. Daardoor is de schuld van KPN teruggebracht naar EUR22,8 miljard.

Om de enorme schuldenlast verder aan te pakken, heeft de onderneming diverse opties. Volgens KPN-bestuursvoorzitter Paul Smits behoort daartoe in het uiterste geval ook de verkoop van het 50%-belang in KPNQwest en het afstoten van de Duitse mobiele telecomdochter E-Plus. Henderson sloot gisteren niet uit dat op termijn eveneens een enorme claimemissie tot de mogelijkheden behoort.

Volgens Smits zal KPN echter niet overgaan tot het verkopen en vervolgens weer terughuren van zijn vaste netwerk. "Daarmee kunnen we onze balans op de korte termijn niet versterken. Het duurt meer dan een jaar voordat een dergelijke transactie rond is. Bovendien zou het ons op termijn opschepen met hogere lasten."

Sommige leden van de Tweede Kamer drongen afgelopen weekeinde aan op een opsplitsing van KPN, omdat door de extreem lage beurskoers de verschillende onderdelen afzonderlijk meer waard zouden zijn dan het telecomconcern als geheel. Smits ziet echter niets in een opsplitsing. "Het is vanuit financieel-technisch opzicht ook een slechte oplossing", vulde zijn collega Henderson aan.

Een fusie met een ander telecomconcern zou eveneens een oplossing kunnen zijn voor de torenhoge schuldenlast van KPN. Na de vorige week mislukte fusiebesprekingen gaat de onderneming door met het zoeken van een fusiepartner, aldus Smits. Hij wilde gisteren echter niet zeggen met welke partijen KPN in gesprek is.

KPN denkt nog zeker twee jaar in de rode cijfers te verkeren vanwege de omvangrijke goodwill die het moet betalen op de overname van E-Plus en de investeringen in umts. Het nettoverlies kwam over het afgelopen tweede kwartaal 141,1% hoger uit op EUR499 miljoen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De omzet steeg boven verwachting met 17,5% naar EUR3,2 miljard. Ook verbeterde de brutomarge van 26,3% in de eerste drie maanden van 2001 naar 29,3% in het afgelopen tweede kwartaal. Met name E-Plus was hiervoor verantwoordelijk.

Onder de huidige moeilijke omstandigheden put Smits hoop uit deze verbeterde resultaten. "Als bedrijf presteert KPN naar verwachting. Ik ben er trots op dat onze medewerkers ondanks de druk van buiten, het hoofd koel houden en zich richten op verbetering van onze resultaten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.