De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 3 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Euro-crimineel wacht
extra veel straf

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Criminelen lopen het risico op een verzwaarde straf als zij proberen hun slag te slaan bij de invoering van de euro. Naast de inzet van extra politiemensen en andere krachten om de pakkans van euro-criminelen te vergroten, zal het openbaar ministerie waar nodig strafverzwaring eisen bij de rechter en sneller mensen in voorlopige hechtenis nemen.

Daarbij zorgt het gevangeniswezen voor voldoende celcapaciteit om de criminelen vast te zetten.

Dat blijkt een brief van de coördinerende minister Zalm (Financiën) aan de Tweede Kamer over de veiligheid rond de euro-omwisseling. Hoe de strengere regels er precies komen uit te zien, gaat het OM nader uitwerken.

Oefenen

Bij politie en justitie wordt achter de schermen met man en macht gewerkt aan het voorkomen en zonodig aanpakken van criminaliteit die een relatie heeft met de invoering van de euro. Daarbij wordt gedacht aan diefstal en overvallen, valsemunterij, fraude en oplichting en het omwisselen van zwart en crimineel geld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 19kb)
Wellink en Zalm lieten gisteren de euro-muntjes rinkelen.
In zijn brief belooft Zalm dat alles in het werk wordt gesteld om de euro-omwisseling voor de gehele Nederlandse samenleving "op een beheerste en vertrouwenwekkende wijze" te laten plaatsvinden. "De burgers mogen uitgaan van een aanzienlijke extra inzet van de politie en waar nodig passend optreden van justitie in deze periode."

De bewindsman geeft echter geen garantie op succes. "Verantwoordelijk en oplettend gedrag van allen die een rol hebben bij de omwisseling blijft derhalve geboden", aldus Zalm, die erop wijst dat burgers en ondernemers veel ellende kunnen voorkomen door zich goed voor te bereiden. De overheid gaat daarbij helpen via voorlichting en de later dit jaar uit te reiken 'oefensetjes' met euromunten.

In de komende maanden zullen er 2,8 miljard euromunten en 360 miljoen eurobiljetten over Neerlands wegen vervoerd worden. Daarnaast moeten straks ook miljarden guldens door de burgers ingeleverd worden.

In de aanloop naar 'e-day' werden de eerste banken en winkeliers gisteren al bevoorraad. Het was tevens de aftrap voor het laatste hoofdstuk van de grootste geldwisseloperatie ooit. Met nog 120 dagen te gaan liggen de opslaghallen in Lelystad vol met de euromunten, ter waarde van 750 miljoen euro.

Zwart geld

Naast de beveiliging van de transporten krijgt ook het witwassen van crimineel en zwart geld extra aandacht.

Behalve de banken krijgen ook advocaten en notarissen binnenkort een meldingsplicht waar het gaat om verdachte transacties. Net als handelaren van kostbare goederen zoals auto's, juwelen en antiek, zeker nu de contante aanschaf van dergelijke kostbaarheden fors toeneemt. Het streven is om het wetsvoorstel waarin de meldingsplicht voor deze handelaren is opgenomen, nog vóór 1 januari goedgekeurd te krijgen.

Volgens procureur-generaal Dato Steenhuis is het aantal meldingen van deze zogenoemde 'ongebruikelijke transacties' ten opzichte van vorig jaar al met de helft toegenomen. Steenhuis meent dat er zo'n ƒ12 miljard aan het geldverkeer is onttrokken. Daarvan zou eenderde deel zwart geld zijn.

Op dit moment lopen er zo'n 30 onderzoeken tegen mensen die verdacht grote geldbedragen hebben gewisseld. Bovendien krijgt De Nederlandsche Bank de laatste tijd veel meer biljetten van 1000 en 250 gulden aangeleverd, wat duidt op grote aankopen in het buitenland zoals auto's en onroerend goed.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.