De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 3 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Meer klappen voor Laurus
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs moest het gisteren op de eerste verlengde handelsdag de deuren sloten niet om vijf uur, maar om half zes zonder het kompas van de Verenigde Staten doen, waar de beurzen in verband met Labor Day waren gesloten. Een weinig gelukkige start: de AEX-index zakte met 7 punten tot 516,63 (-1,34%), het laagste niveau sinds maart 1999.

Met de langere handelsdag is het Damrak nu gelijkgetrokken met de twee andere beurzen van de Euronext-organisatie: Brussel en Parijs. De echte doorbraken, zoals de invoering van handelsplatform, moeten nog komen. "Dit is niet meer dan een half uurtje langer wachten", aldus een handelaar. "Typisch iets dat bedacht is in een periode met grote omzetten en stijgende koersen."

Dat laatste verschijnsel is in razend tempo nostalgie geworden voor KPN-topman Paul Smits, die gisteren zichtbaar gespannen de halfjaarcijfers presenteerde. En die vielen mee: omzet en operationele marge waren hoger dan verwacht, het nettoverlies bleef achter bij de prognoses. Operationeel ziet het er dus niet zo slecht uit. Dat er achter de bestuurstafel geen blije gezichten waren heeft natuurlijk alles te maken met de even hardnekkige als enorme schuldenlast.

"De grote vraag is of ze hun huidige kredietwaardigheidsstatus houden", aldus een handelaar. "Zo niet, dan komen ze op het niveau van een junkbond, waarmee geld lenen weer duurder wordt." Een nijpend probleem, aangezien al in november de eerste miljarden moeten worden geherfinancierd.

De commentatoren van 'Breaking Views' blikten gisteren in de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal terug op de mislukte fusiebesprekingen met Belgacom. Die combinatie werd volgens hen niet geschraagd door enige bedrijfseconomische logica. Integendeel: Belgacom wilde het nou wel eens voor het zeggen krijgen bij het Nederlandse bedrijf dat de zuiderburen altijd als het kleine broertje behandelde. Volgens Breaking Views is opsplitsing van KPN (in mobiel en vast netwerk) nu de enige "reële optie". Probleem is dat potentiële partners Belgacom uitgezonderd zelf ook niet al te veel financiële speelruimte hebben.

Voorlopig lijkt er dus niets anders op te zitten dan zoveel mogelijk tafelzilver te verkopen. Beleggers dachten daarbij kennelijk aan het belang in KPNQwest, getuige de forse koersdaling van 10,25% naar EUR6,48. Daarbij vergeleken bleef de klap voor KPN (-5,45% op EUR2,95) beperkt.

Overigens moesten de koersen gisteren over een breed front naar beneden. De speculatieve 'pennystocks' UPC (+2,44%) en Versatel (+7,89%) behoorden tot de schaarse uitzonderingen. Chipmachinefabrikant ASM Lithography (-4,86% op EUR18,61) stond onder druk na winstwaarschuwingen van respectievelijk de Japanse en Duitse branchegenoten Nikon en Lambda Physik (genoteerd aan de Neuer Markt), die de hoop op een snel herstel in de branche weer de kop indrukten. In de Midkap was BE Semiconductor eenzelfde koerslot beschoren, met een val van bijna 11%.

ASML-zusje ASM International (-1,93%) wist de storm opvallend goed te doorstaan. Niet verwonderlijk, benadrukte een handelaar: beleggers die begin dit jaar zijn ingestapt met hun inleg ruim zien verdubbelen. Geen reden dus voor dringen bij de nooduitgang.

Die situatie doet zich wel voor bij supermarktconcern Laurus, dat zich gisteren met een koersklap van ruim 18% de onbetwiste drager van de lantaarn mocht noemen. Persbureau Bloomberg heeft de slotkoers van EUR2,97 herleid tot die van de beursgenoteerde voorgangers Vendex Food Groep en De Boer Unigro, om tot de conclusie te komen dat de koers nu het laagste punt in elf jaar heeft bereikt.

De nieuwe topman Jan Konings wordt nog even uit de schijnwerpers gehouden; gisteren werd de persconferentie ter toelichting van de vandaag bekend te maken halfjaarcijfers alsnog afgelast. Volgens NRC Handelsblad zal er een verlies van zestig à zeventig miljoen gulden in Spanje bekendgemaakt worden. De malaise op het Iberische schiereiland was in maart dit jaar al reden om met een winstwaarschuwing te komen.

Vandaag komt ook detailhandelsconcern VendexKBB (-1,29%) met cijfers. Effectenbank Stroeve verwacht geen sterk halfjaar, gezien het gedaalde consumentenvertrouwen, de btw-verhoging van begin dit jaar en de slechte omstandigheden op de Amerikaanse speelgoedmarkt.

Over de VS gesproken: Unilever-topman Antony Burgmans wuifde gisteren op een persbijeenkomst alle geruchten over de moeizame integratie met Bestfoods de grootste Nederlandse acquisitie ooit van de hand. "Het verloopt geheel volgens plan", aldus de topman, die er eerlijkshalve wel aan toevoegde dat het samenvoegen van beide bedrijven "een hele klus" is. Positief is in ieder geval dat de zeep- en voedingsmiddelengigant volgende maand hoogstwaarschijnlijk in de DJ Europe Stoxx 50 wordt opgenomen. Unilever sloot gisteren 1,64% lager op EUR66,15.

Marijn Jongsma



 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.