De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 3 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nieuw transporttarief
gas over 2 jaar van kracht

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

DEN HAAG - De Gasunie heeft van de toezichthouder op de energiemarkt DTe nog een jaar de tijd gekregen om volledig over te stappen op de nieuwe tariefstructuur voor gastransport. Dat bleek gisteren tijdens de presentatie van de richtlijnen voor gasopslag en -transport voor het jaar 2002.

Wat energiebedrijven aan de beheerder van het gasnet Gasunie betalen is nu nog afstandsafhankelijk. Vanaf 2003 wordt het tarief afhankelijk van de hoeveelheid gas dat op het net wordt gezet, of dat er vanaf wordt gehaald. Het komende jaar mag de Gasunie nog zowel de oude als de nieuwe tariefstructuur hanteren.

De vereniging voor de zakelijke grootverbruikers VEMW ergert zich aan de toekenning van de DTe van zo'n overgangsjaar. "Het betekent een flinke vertraging van de liberalisering van de gasmarkt", aldus Hans Grünfeld, directeur energie bij VEMW.

Hij wijst erop dat de toezichthouder eerder dit jaar wilde dat de Gasunie al per 1 juli het oude tariefsysteem zou verlaten. " Blijkbaar is de DTe gezwicht voor de vele dreigementen van de Gasunie", aldus Grünfeld.

De Gasunie heeft de DTe meermalen in ferme taal laten weten een gang naar de rechter niet te schromen als de toezichthouder onhaalbare veranderingen eist. De voormalig monopolist onthield zich gisteren nog van commentaar op de definitieve richtlijnen, omdat deze eerst nog moeten worden bestudeerd.

De DTe heeft tevens bepaald dat tenminste eenderde van de totale opslagcapaciteit voor gas toegankelijk moet worden voor derden. Volgens de DTe zullen de huidige opslagbedrijven, NAM en de Bergen Concessiehouders (BP, Veba Oil, Dyas), zo nodig met partijen opnieuw moeten onderhandelen over bestaande lange termijncontracten om die ruimte te creëren.

"De richtlijnen gaan boven de bestaande contracten", zo stelde DTe-directeur Jacques de Jong gisteren tijdens de persconferentie. Alleen de contracten die levering aan de nog beschermde klanten betreffen, blijven gewaarborgd.

De tarieven die Gasunie klanten vanaf 2002 in rekening wil brengen, moeten voor 1 oktober ter beoordeling bij de DTe liggen. De richtlijnen moeten er voor zorgen dat de liberalisering van de gasmarkt sneller verloopt. "De gasmarkt loopt achter op de elektriciteitsmarkt", constateerde De Jong.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.