De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 3 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Opstappen Boonstra
verlost Ahold van
'naïeve belegger'

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Ahold haalt opgelucht adem nu het Cor Boonstra definitief kwijt is als commissaris. Het supermarktconcern werd afgelopen weekend verrast door de blunderende belegger Boonstra, die vorig jaar als privé-persoon bij de verkoop van ƒ700.000 Ahold-stukken vrijwel alle van toepassing zijnde regels en wetten heeft overtreden.

Voor de zekerheid hadden de Ahold-commissarissen Boonstra eerder dit jaar reeds verzocht om zich tijdelijk terug te trekken, hangende het onderzoek naar zijn mogelijke handel met voorkennis in aandelen Endemol. Naar nu blijkt, was dit verzoek niet geheel overbodig, maar evenmin afdoende. De raad was van plan nog deze week bijeen te komen om de kwestie Boonstra te bespreken. Deze bijeenkomst is met zijn vertrek overbodig geworden.

Collega-commissaris Jos van Kemenade bij Ahold, in het dagelijks leven commissaris van de koningin in Noord-Holland, vindt het besluit van Boonstra om op te stappen uit de Raad verstandig: "Hiermee maakt hij een eind aan de verdergaande discussie die mogelijk ook Ahold zou schaden".

Van Kemenade noemt Boonstra "erg naïef", als hij zich destijds niet bewust is geweest van zijn overtreding. In een eerdere reactie noemde Van Kemenade de transactie van Boonstra "schokkend".

Ook president-commissaris Henny de Ruiter vindt het logisch dat Boonstra de eer aan zichzelf houdt. "Ik had in deze omstandigheden hetzelfde gedaan". De Ruiter kan zich overigens niet voorstellen dat de voormalige Philips-topman de overtreding opzettelijk heeft begaan. "Ik geloof niet dat er iets fishy met Boonstra aan de hand is, los gezien van het feit dat hij regels heeft overtreden. Deze regels worden bij Ahold strikt en strak gehanteerd".

De Ruiter doelt hierbij op het volgens de Wet toezicht effectenverkeer (WTE) verplichte reglement voor beursgenoteerde ondernemingen. Dit reglement moet voorkomen dat medewerkers en andere direct betrokkenen met voorkennis kunnen handelen. Bij Ahold behelst het reglement onder meer een verbod tot transacties in de maand voorafgaand aan de presentatie van kwartaalcijfers. Door dertien dagen voor de presentatie stukken te verkopen doorkruiste Boonstra het reglement. Bovendien beging hij een economisch delict, aangezien hij volgens de WTE als 'insider' verplicht is de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) onverwijld op de hoogte te stellen van de verkoop. De STE wil niet kwijt of, en zo ja hoe Boonstra hierop wordt aangesproken.

De Ahold-commissarissen nemen het Boonstra eveneens kwalijk dat hij hen ruim een maand lang in het ongewisse heeft gelaten over zijn overtreding. Boonstra meldde de transactie namelijk op 25 juli jongstleden uitsluitend aan de STE, nadat onderzoekers van de Economische Controledienst hem op de overtreding hadden gewezen. President-commissaris De Ruiter moest de misstap van Boonstra daardoor dit weekend via de radio vernemen. "Het was wel zo correct geweest als hij ons eerder op de hoogte had gesteld", aldus De Ruiter minzaam.

"Het is ongelooflijk dat een man in zijn positie niet op de hoogte is van de regels", reageert Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). "Hij was weliswaar kort commissaris bij Ahold, maar wel al langer toezichthouder bij onder meer Amstelland."

De Vries denkt dat van boze opzet echter geen sprake is. "In het aandeel Ahold is weinig beweging. Als je ergens op wilt speculeren, dan doe je het niet op Ahold. Van voorkennis kan sowieso geen sprake zijn geweest, aangezien de cijfers Ahold dankzij een snel intern informatiesysteem altijd op het laatste moment binnenkomen." De VEB vindt de overtreding dan ook niet ernstig genoeg om Boonstra voortaan ieder commissariaat te weigeren. "De Endemol-affaire is veel ernstiger: een auto-ongeluk vergeleken met het paaltje dat nu is omgereden."

Een ongelukje dus, dat volgens De Vries gezien de weinig stringente controle vaker zal voorkomen. "Veel commissarissen zullen bij het lezen van het laatste nieuws rond Boonstra gedacht hebben: Oeps...! Wel is het zo dat zowel het bewustzijn als de controle momenteel een ontwikkeling doormaken. Het voor de STE echter heel moeilijk om de benodigde expertise aan te trekken. Ze zitten in een opbouwfase."

"Vreselijk dom", zo omschrijft Jos van Hezewijk de handelwijze van Boonstra. "Ik krijg de indruk dat Boonstra denkt boven de regels te staan. Een soort hooghartigheid." De directeur van Elite Research, dat de lijstjes topbestuurders bijhoudt en publiceert in Elan, denkt dat menig concurrent zich "in de handjes wrijft". "Zijn commissariaten bij Heineken en ABN Amro zijn al niet doorgegaan. Er zijn genoeg anderen die op die plekken willen zitten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 3 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.