De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bootvluchtelingen naar
Papoea-Nieuw-Guinea

Van onze correspondent

   
 

SINGAPORE - De 'Manoora', een troepentransportschip van de Australische marine, heeft gisteren alle 433 vluchtelingen overgenomen van het Noorse vrachtschip 'Tampa'. De 'Manoora' zal de vluchtelingen, die van een zinkende veerboot waren opgepikt, naar Papoea-Nieuw-Guinea brengen.

Vandaar gaan er 150 naar Nieuw-Zeeland en 283 naar het eilandje Nauru in de Stille Oceaan. Noch Australië noch Indonesië wilde het voornamelijk uit Afghanistan afkomstige gezelschap aan land laten komen teneinde asiel te vragen.

Aan de beproeving van de Afghanen, die een week op het dek van de 'Tampa' hebben doorgebracht en daar een prooi van de elementen waren, is wellicht echter nog geen eind gekomen. Op verzoek van een Australische burgerrechtenbeweging doet een federaal hof in Melbourne vermoedelijk morgen een uitspraak over de vraag of de weigering van Canberra wettig was.

Het hof bepaalde dat de vluchtelingen niet gedwongen kunnen worden de 'Manoora' te verlaten alvorens de rechtbank uitspraak heeft gedaan. De reis naar Port Moresby, de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea, neemt zes tot tien dagen in beslag.

Wanneer het hof de regering in het ongelijk stelt, moet de 'Manoora' rechtsomkeert maken en de vluchtelingen in Australië aan land brengen. Het is echter waarschijnlijk dat de regering in Canberra ogenblikkelijk beroep aantekent tegen een dergelijke uitspraak, waardoor het lot van de vluchtelingen nog langer onzeker zal blijven.

Mocht de reis na Port Moresby worden voortgezet, dan wacht de Afghanen in Nieuw-Zeeland in elk geval een hartelijker welkom dan in Australië het geval zou zijn geweest. Terwijl asielzoekers in het laatstgenoemde land volgens de wet dienen te worden gedetineerd, en wel in kampen die steevast in de verlaten uithoeken van het enorme land zijn opgericht, staan om de opvangcentra in Nieuw-Zeeland geen hekken.

Op Nauru, een eiland-republiekje van slechts 21 vierkante kilometer en met 12.000 inwoners, wordt het evenmin gezellig. Het landje heeft slechts beloofd de asielverzoeken te behandelen. Maar dat gebeurt door Australische ambtenaren in door Australië ingerichte opvangcentra.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.