De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  President China krijgt
warm onthaal in N.-Korea

Van onze correspondent

   
 

PJONGJANG - De Chinese president, Jiang Zemin, is gisteren begonnen aan een driedaags bezoek aan Noord-Korea, een dag nadat Pjongjang aankondigde besprekingen met Zuid-Korea te willen hervatten. Jiang kreeg een warm welkom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il.

Verwacht wordt dat Jiang zijn Noord-Koreaanse collega zal aanmoedigen de gespannen relatie met de Verenigde Staten en Zuid-Korea te verbeteren.

Jiang zal tevens de falende economie van de communistische bondgenoot te hulp schieten. Het land is de laatste zes jaar getroffen door ernstige voedsel- en energietekorten, veroorzaakt door natuurrampen en een achteruitgang van de economie. Hierdoor zijn naar schatting meer dan twee miljoen mensen overleden.

Verwacht wordt dat Jiang zijn gastheer zal aanmoedigen het voorbeeld van China te volgen en economische hervormingen te beginnen. Kim, die onlangs zelf twee keer in China is geweest, heeft met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe het communisme en de economische vooruitgang in China samengaan.

Het is het eerste bezoek van een Chinees staatshoofd aan Noord-Korea sinds 1992. De relatie tussen de twee landen bekoelde enigszins in het begin van de jaren '90 toen Peking diplomatieke banden aanging met aartsrivaal Zuid-Korea. Peking is de enige strategische bondgenoot die Pjongjang in de regio heeft.

De toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea heeft weer een gevoelige knauw gekregen. De Zuid-Koreaanse minister van eenwording Lim Dong-won, architect van de zuidelijke politiek om de banden met Noord-Korea aan te halen, heeft gisteren in een reactie op een motie van wantrouwen gezegd te zullen aftreden.

De bewindsman kwam onder vuur te liggen doordat hij het een groep Zuid-Koreanen half augustus toestond in Noord-Korea gezamenlijk de bevrijding van de Japanse overheersers te vieren. Enkele delegatieleden zouden daar enthousiast hebben meegelopen in demonstraties ter meerdere eer en glorie van het Noord-Koreaanse communistische regime.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.