De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vermeend in interne notitie:
Meer immigranten onnodig

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Het ministerie van Sociale Zaken schat dat er op het ogenblik 700.000 mensen in ons land zijn die wel kunnen werken, maar dit niet doen. Zij vallen onder de categorieën bijstandtrekkers, allochtonen, ouderen, wao'ers, herintredende vrouwen en toegelaten asielzoekers.

Daarom is er volgens het departement geen reden om de grenzen ruimer open te stellen voor buitenlanders van buiten de EU die hier willen werken. Minister Willem Vermeend (Sociale Zaken) zal dit, samen met de VVD-bewindslieden, met klem benadrukken als vandaag in een extra kabinetsberaad over een ruimere toelating van buitenlanders wordt gesproken.

Van verschillende kanten wordt op het kabinet druk uitgeoefend om uit verre landen werknemers hier toe te laten vanwege de tekorten op de arbeidsmarkt. Minister Van Boxtel (Minderheden), maar ook staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) denken bovendien zo de stroom asielzoekers te kunnen dempen. Ook binnen de PvdA-fractie in de Tweede Kamer is een sterke stroming die daar voor is, om zo het aantal asielzoekers te beperken.

Ongeschoold

De VVD en PvdA-minister Vermeend wijzen dit af. Zij zien geen enkele reden asielbeleid en arbeidsmarktbeleid door elkaar te halen. Het gaat om heel andere mensen. Veel asielzoekers, zo blijkt uit een interne notitie, zijn te ongeschoold om hier inzetbaar te zijn. Bovendien is de migratie naar Nederland niet goed voor de landen waar die mensen vandaan komen. Die hebben die werknemers vaak zelf nodig.

Daarnaast is migratie ook niet nodig om de kosten van de vergrijzing en de sociale zekerheid hier te betalen. Door meer mensen aan de slag te helpen, de staatsschuld terug te dringen, de wao-stroom te beperken en de arbeidsproductiviteit te verhogen kunnen deze lasten worden opgevangen. Ook is dan de sociale zekerheid over 20 jaar betaalbaar als Nederland vergrijst.

Een verruiming van de arbeidsmigratie wordt door Sociale Zaken verder afgewezen vanwege de risico's van een toenemend beroep op de sociale zekerheid in de situatie dat de arbeidsmarkt straks weer minder wordt en de immigranten geen baan meer hebben. Bovendien is arbeidsmigratie duur voor de schatkist omdat het leidt tot extra voorzieningen voor de integratie en inburgering van de arbeidsmigranten en hun gezinnen.

Minister Vermeend en de VVD willen dat het beperkte toelatingsbeleid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Waz) wordt gehandhaafd. Op grond van die wet kunnen werknemers uit landen buiten de EU hier alleen werken op basis van een tijdelijke arbeidsvergunning. Die wordt alleen gegeven aan werkgevers die kunnen aantonen dat het niet mogelijk is op de Nederlandse arbeidsmarkt voldoende personeel te werven. Wel wil minister Vermeend de administratieve beslommeringen rond die wet versoepelen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.