De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Pavarotti's hommage
aan La Deutekom

   
 

AMSTERDAM - Luciano Pavarotti verraste Christina Deutekom in het uitverkochte Amsterdamse Concertgebouw met een wel heel bijzondere gelukwens voor de zeventig jaar geworden diva met wie hij al jarenlang een goede band heeft. Op deze huldigingsavond van Christina werd haar een brief voorgelezen van de Italiaanse operaster waarin hij zijn respect en bewondering voor Christina openlijk uitte.

Pavarotti liet de ontroerde Deutekom weten: "Ik draag de herinneringen aan onze optredens bij me en ze vrolijken me op en raken me nog altijd. Ik maak ook van de gelegenheid gebruik je te complimenteren met je enthousiasme en toewijding jegens de jonge zangers. Onze passie en ervaring met hen te kunnen delen is toch de beste 'erfenis' en meest belangrijke schat die wij hen kunnen nalaten. Laat me opnieuw zeggen: Hartelijk gefeliciteerd met al mijn genegenheid en waardering."

Deze avond was een waar eerbetoon van de nieuwe generatie van de Nederlandse operawereld. Want voor CHRISTINA traden, begeleid door het Nederland Promenade Orkest, de operastudenten op die Christina les heeft gegeven en soms nog altijd onder haar hoede heeft zoals Anna Maria Dur, die al veertien jaar lang de persoonlijke 'masterclasses' volgt van Christina.

Stem

Maar ook andere leerlingen zoals Waldin Roes, Margo Kuypers, Robert Langkemper, Ragnar van der Linden-Van den Heuvel, Wiebe Göetjes, Margaret Roes, François Soons, schitterden deze avond en zongen 'hits' uit het Italiaanse operarepertoire. Deze avond werd geopend door de eveneens kort geleden zeventig jaar geworden grote Nederlandse bariton JAN DERKSEN. Hij zong als ex-Figaro (Cavatina) het beroemde 'Largo al factotum' en zijn stem bleek nog altijd heel sterk en mooi te zijn.

De felicitatie van PAVAROTTI was een totale verrassing. De Amsterdamse opera-ster heeft in het verleden wel vele malen met hem gezongen. "In de New York Metropolitan Opera zong ik samen met hem I Puritani in Napels, maar ook in de Arena van Verona Lucia di Lammermoor." Ook in andere operatheaters schitterden zij. Christina zegt: "Het was in de periode dat ik beroemder was dan hij. Ik herinner me dat hij eenmaal voor de pauze van LUCIA DI LAMMERMOOR ziek werd en na de pauze ineens vervangen moest worden door een andere zanger. Dat duidt al aan dat hij nog niet echt was doorgebroken in die periode."

Het wereldsucces heeft La Deutekom triomfen bezorgd, maar heeft ergens ook zijn tol geëist. Tweemaal is zij aan haar hart geopereerd en haar gezondheid is nog altijd niet optimaal. Ze gebruikt dagelijks medicijnen. En eigenlijk was dit ook de belangrijkste reden dat zij deze avond niet zelf gezongen heeft.

Overrompeld

Christina zei: "Er is wel over gesproken dat ik misschien zou zingen. Ik heb zelfs de repetitie bijgewoond zodat ik wist hoe de dirigent werkte en het orkest klonk. Ik heb de aria uit LUCIA DI LAMMERMOOR ook wel voor mezelf gezongen omdat ik goed voorbereid wilde zijn. Tot het laatst was het voor mij wikken en wegen of ik wel of niet zou zingen. Je moet bij zoiets, dat is het allerbelangrijkste, naar je eigen lichaam luisteren en dat zei dat ik het niet moest doen. Mijn gezondheid stond het niet toe."

"Niettemin werd het een 'geweldige avond", aldus Christina. "Heel harmonieus, en het is natuurlijk fantastisch al die jonge operatalenten zo in actie te zien. Het klinkt misschien gek, maar het opleiden van hen geeft me een enorme bevrediging."

La Deutekom werd deze avond nog toegesproken door FRANS WOLFKAMP, artistiek directeur van The International Holland Music Sessions uit Bergen die al jaren in ons land, maar ook internationaal, masterclasses en cursussen organiseert voor jonge talenten. Wolfkamp overhandigde Deutekom nog een mooi cadeau.

De diva zegt, nog altijd verbaasd: "Nog nooit heb ik zoveel staande ovaties op een avond gehad terwijl ik niet zong. Zelfs toen ik de Grote Zaal van het Concertgebouw binnenkwam om plaats te nemen, stond men als één man op." In haar dankwoord, waarbij zij volschoot, zei Christina dan ook dat zij diep onder de indruk was van de manier waarop het publiek haar deze avond in het zonnetje zette. "Het is dus niet uit het oog uit het hart geweest", aldus de zangeres die deze avond meerdere malen, zoals ze zelf zegt, vreugdetranen liet vloeien.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.