De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 4 september 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Malaise bij winkeliers
door 'hartoperatie'

door Frank Roos

   
 

AMSTELVEEN - Koningin Beatrix opent woensdag 7 november het vernieuwde stadshart in Amstelveen. Aan het nieuwe centrum waarin in totaal ongeveer ƒ1 miljard is geïnvesteerd is meer dan zeven jaar gewerkt.

De komst van de vorstin, die de officiële ingebruikname van het stadshart verricht, is voor tientallen kleinere winkeliers in Amstelveen echter geen reden tot feestvreugde. De operatie die het centrum jarenlang compleet overhoop haalde, heeft ertoe geleid dat veel middenstanders in de financiële problemen zijn gekomen.

De langdurige werkzaamheden hebben voor de kleinere zaken, vaak familiebedrijfjes, rampzalige gevolgen gehad. Enkele zijn al dichtgegaan omdat ze het niet langer konden bolwerken. Verbeteringen op korte termijn worden niet verwacht.

Om die reden gaat de Amsterdamse advocaat R. Russel een aantal plaatselijke politici, de ontwikkelingsmaatschappij en de eigenaar van het winkelcentrum het Duitse vastgoedfonds CGI voor de rechter halen. Dat gebeurt op 2 november. Onder anderen voormalig burgemeester Van Diepen wordt als getuige opgeroepen. Ook wethouder Stevens van economische zaken en raadsleden van de commissie ruimtelijke ordening moeten gehoord worden.

Een groep van zo'n dertig ondernemers wil aantonen dat de jarenlange werkzaamheden, die ook na de officiële ingebruikname nauwelijks een week later, nog niet tot het verleden behoren, de oorzaak zijn van hun misère. Onderzoek bij de rechter moet duidelijk maken bij wie een schadeclaim ingediend moet worden.

Een woordvoerder van de groep waarschuwt dat de zwaar getroffen winkeliers het in Amstelveen geen twee jaar meer zullen uithouden. "Al onze investeringen en verplichtingen aan de bank komen in het gedrang. Het bezoek aan het centrum is aantoonbaar slecht."

Hoop

Niettemin lijkt het erop dat het Amstelveense winkelcentrum langzaam opkrabbelt. Vergelijkingen met vorig jaar en het jaar daarvoor geven hoop. Het peil van voor de uitbreiding is echter bij lange na niet gehaald.

De stichting Verontruste Detaillisten wijt dat mede aan de komst van nieuwe zaken die profiteren van 'funshoppen'. Dat leidt tot een bezoekerspiek pal voor het weekeinde. Vroeger in de week blijven veel winkels uitgestorven.

De Koningin komt naar Amstelveen op het moment dat een nieuwe fase van het centrum voltooid is. Een 'cultuurstrip' met de nieuwe bibliotheek, muziekschool, poppodium en gerenoveerde schouwburg moet het centrum een grote impuls geven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 4 september 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.