De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 30 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Numan langer bij
Glasgow Rangers

Van onze speciale verslaggevers

   
 

HOENDERLOO - Arthur Numan blijft een jaar langer bij Glasgow Rangers. De linksachter breekt zijn tot medio 2002 lopende contract open en zal een verbeterde verbintenis tot 2003 tekenen. "Ik kreeg een aanbieding die ik onmogelijk kon weigeren. Daarbij heb ik het ondanks m'n blessureleed uitstekend naar mijn zin bij Rangers." Numan kwam medio 1998 van PSV naar de Schotse hoofdstad. Overigens blijft het een wens voor de Nederlandse international om ooit nog eens voor een club in Amerika uit te komen.

Bondscoach Louis van Gaal heeft naar buiten toe het vertrouwen nog niet verloren dat het Nederlands elftal zich gaat kwalificeren voor het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan. Hij rekent erop dat eerst Ierland opzij wordt gezet en Oranje dan als nummer twee van groep twee de barrage in november winnend afsluit. De bondscoach zei het niet met zoveel woorden, maar meer met daden. Hij liet de internationals alleen Boudewijn Zenden bleef binnen met een kneuzing rond de knie de eeuwige, saaie en onvermijdelijke shuttle-run-test lopen. Níet om de conditie van de spelers te peilen voor het duel tegen Ierland. Alle spelers hebben een goede conditie na de voorbereiding bij hun clubs. "Het gaat erom zoveel mogelijk referentiemateriaal te hebben voor het WK 2002 zodat we de internationals na een zware competitie zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op het hoofdtoernooi." Zelfs het hotel in Hoenderloo is al besproken van 13 tot en met 19 mei 2002.

Ondanks het vertrouwen in de goede afloop moet Ierland in Dublin nog wel even opzij worden gezet. Van Gaal verwacht een wedstrijd zoals in de Amsterdam ArenA tegen de Ieren en tegen Engeland op White Hart Lane twee weken geleden. "Tenminste qua systeem. Naast een doelman spelen de Ieren met vier verdedigers, vier middenvelders en twee aanvallers, waarvan er zich eentje zal laten terugzakken. Het verschil met twee bovengenoemde wedstrijden zal de persoonlijke invulling door de spelers zelf zijn. De Ieren zullen agressief storen en de speelruimte zo klein mogelijk houden."

De Ierse bondscoach Mick McCarthy onderstreepte de woorden van Van Gaal. "Geven we zoveel ruimte weg als de Engelsen dan vragen we om grote problemen. Wat niet wegneemt dat, waar mogelijk, Ierland de aanval zoekt." McCarthy citeerde zelfs uit het 'werk' van zijn Nederlandse collega. "Je kan als bondscoach wel iets anders willen; er is geen chip waarmee je de cultuur en landsaard van spelers kan veranderen. Ierland zal voor de winst gaan." Verdedigen ligt niet in de Ierse aard en is de spelers, allemaal opgegroeid in het Engelse voetbal, allerminst op het lijf geschreven.

"Ze zullen zeker niet met z'n allen voor het doel liggen", voorspelt Van Gaal. "Agressief, aanvallend spelen zit in hun bloed. Nee, hoewel sommige mensen van mening zijn dat alles is geoorloofd voor zo'n cruciaal duel, geloof ik niet dat de Ieren allerlei trucjes verzinnen om ons uit ons doen te halen. Zo ken ik ze niet en zo zitten ze volgens mij ook niet in elkaar. Ze strijden evenals wij met open vizier."

Louis van Gaal weet dat Oranje gebruik moet maken van de aanvallende kwaliteiten vanuit een optimale veldbezetting met een snelle balcirculatie. Geen eenvoudige opdracht, maar het Nederlands elftal heeft meer dan eens bewezen dit spel onder de knie te hebben. Tegen Engeland nog, en waarom zou het tegen de weliswaar stugge, maar kwalitatief aanzienlijk zwakkere Ieren niet mogelijk zijn. "Ik proef euforie, maar niet bij spelers en coaches. De winst op Engeland gaf het zelfvertrouwen een zetje, maar het gaat erom of we het op een ander moment (zaterdag 1 september), onder andere omstandigheden (WK-kwalificatie versus vriendschappelijk), tegen andere spelers opnieuw kunnen opbrengen."

Lukt het niet en wordt het een gevecht, dan hoeft het Nederlands elftal zo'n wedstrijd evenmin te vrezen. Tenminste volgens Louis van Gaal. Hoewel de Ieren voor een gevecht toch meer kwaliteit in huis heeft. "Dus moeten wij evenveel strijd en agressiviteit leveren. Lukt het ons daarbij om goed positiespel te spelen, dan kunnen de individuele kwaliteiten alsnog de doorslag geven."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 30 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.