De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 30 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  McEwen kan nog sprinten

door Bert Schaap

   
 

NIJVERDAL - In het ambitieuze Nijverdal werd de raadzaal ontruimd voor de internationale media en het Hervormd Centrum voor de dopingcontrole. Het warrige dorpje in Twente vertolkte het gastheerschap van de Ronde van Nederland met de allure van een grote stad. In deze inspirerende ambiance zag Rob McEwen weer eens het licht en Jeroen Blijlevens en vele andere sprinters de duisternis. De geblokte Australische sprinter beukte zich bekwaam een weg naar de etappezege in de door Eneco gesponsorde Ronde van Nederland. In Nijverdal won hij alweer voor de twaalfde keer dit jaar, al moet er nog heel veel gebeuren wil Domo-Farm Frites alsnog een voldoende scoren voor dit wielerseizoen.

De ploeg van Patrick Lefevere komt maar niet op gang. Wereldkampioen Romans Vainsteins boekte zijn belangrijkste zege in de Tirreno-Adriatico, Servais Knaven redde in Parijs-Roubaix het klassieke voorjaar, maar daarna werd het stil en bleef het stil. Ook in de Tour de France waar de fusieploeg drie weken in de rondte zwalkte. De meeste publiciteit werd gescoord met het aantrekken van Richard Virenque. Voor het salaris van een amateur rijdt hij in dienst van Domo-Farm Frites dit seizoen uit. Na het uitzitten van zijn schorsing van negen maanden maakte Virenque op 15 augustus in het criterium van Quillan zijn rentree in het milieu, dat hem na zijn aanhoudende leugens over dopinggebruik bij Festina met een enorme rochel had uitgespuugd. Twee weken geleden echter werd Virenque aan de voet van de Pyreneeën als een verloren zoon ingehaald. Zelfs de Franse gendarmerie moest eraan te pas komen om de van zijn voetstuk gevallen volksheld op een veilige manier door het publiek te loodsen. Ondertussen leverden de achttien cameraploegen meer publiciteit op dan in drie weken Tour de France.

Afgelopen zondag bewees Virenque in het Kampioenschap van Zürich dat hij zijn ballingschap uitstekend had benut. De rasklimmer verloor slechts een paar minuten op winnaar Paolo Bettini en kan de verrassing van de komende Ronde van Spanje worden.

Ook Rob McEwen is al maanden aan het knokken om zijn imago en reputatie op te vijzelen. Voor de Tour werd de geblokte spurter gepasseerd. In kleine koersjes sprokkelde hij zijn punten bij elkaar. Hoewel McEwen er op rekende nu al zekerheid over volgend seizoen hebben, liet Lefevere hem in de steek en onderhandelde hij met Tom Steels. "Dat is zijn goed recht", klonk het diplomatiek uit de mond van McEwen. "Steels heeft een nog mooiere erelijst dan ik. Daarom ben ik zo blij dat ik deze etappe heb gewonnen. Er zijn hier een heleboel goede sprinters. Ik heb laten zien de beste te kunnen zijn."

Vanmiddag komt er na de tijdrit meer kleur in het algemeen klassement en gaat de vaderlandse etappekoers echt beginnen. Van de specialisten staat Bart Voskamp er het beste voor. Vlak achter hem komen erkende tijdrijders als Dekker, Gontchar en Ekimov. "In de Ronde van Denemarken deed de ploeg van Gontchar niets. Afgelopen dinsdag hebben ook zij twee man in de achtervolging laten meerijden", vergeleek Rabobank-ploegleider Theo de Rooy. "Als Dekker op een paar seconden van de leiderstrui blijft steken, wordt het oorlog in de ronde. En dan praat ik nog niet over de Spanjaard Dominguez. Als hij de trui pakt, moeten de Spanjaarden zaterdag in Zuid-Limburg de koers controleren. Dat gaat wat worden."

"Een paar jaar geleden won ik de slotetappe", reageerde McEwen. "Toen zat ik na afloop 20 minuten met een hartslag van 180 in de bus bij te komen. In de Vuelta moest ik afstappen. Daarom ga ik het de komende dagen iets rustiger aandoen, want ik hoop in de Vuelta de kroon op mijn seizoen te zetten."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 30 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.