De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 30 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Limburgse connectie in Oranje
   
 

HOENDERLOO - De stukjes van de puzzel vielen keurig op hun plaats. Met Kevin Hofland in de verdediging en het koppel Cocu/Van Bommel als middenrif nam Louis van Gaal in Londen door de omstandigheden gedwongen een passend voorschot op de dingen die komen gingen. Nu zowel Frank de Boer als Edgar Davids in Dublin ontbreekt, is de bondscoach misschien zelfs wel verlost van een ietwat knellend 'luxeprobleem'.

"Alleen kun je mij nu nog absoluut niet vergelijken met Frank de Boer. Dat is de vaste waarde van Oranje. Pas over een jaar of acht, als ik 30 ben, gaat een vergelijking misschien op. Ik moet nog heel veel leren. Maar tegen Engeland draaide het hele elftal goed en daar trek je jezelf vervolgens aan op", zegt Hofland, die door zijn indrukwekkende spel op White Hart Lane sterk in verband wordt gebracht met Manchester United.

En niet alleen dat, ook topclubs uit Italië en Spanje hebben hun voelhorens al uitgestoken. Vooralsnog houden zijn vader Huub en zaakwaarnemer Arnold Oosterveer de boot af en proberen ze de speler van PSV nadrukkelijk in de luwte te manoeuvreren. "Toen we zijn contract vorig jaar openbraken en verbeterden tot 2006, hebben we de intentie uitgesproken om in ieder geval dit seizoen nog niet weg te gaan. Voor ons hoeft hij ook niet weg. Een centrale verdediger met een linkerbeen die goed presteert in Oranje, wekt nu eenmaal belangstelling op. Dan komen er elke wedstrijd dat hij goed speelt, automatisch weer een paar clubs bij. Zo werkt het nu eenmaal. Maar als ze wat willen, zullen ze zich gewoon bij PSV dienen te melden", zegt ex-prof Oosterveer van Soccer Vision.

De euforie rond de pas 22-jarige Limburger heeft hemzelf nog het meest verbaasd. Aan de andere kant: de conclusies over een aanstormend talent dat zijn reputatie nog niet verankerd heeft, worden ook andersom snel getrokken. "Ik speel nog wisselvallig. Mijn duels na de interland tegen Engeland tegen Groningen en Den Bosch waren gewoon slecht. Toen heette ik bij Canal+ al arrogant. Zo snel worden conclusies dus getrokken, kennelijk. De euforie over Mark van Bommel vind ik eveneens wat raar. Ierland wordt een serieuze test, dan moet het ook nog blijken hoe het met mij gaat. Wij worden nu tot de nieuwe generatie gebombardeerd, maar na één slechte wedstrijd is dat alles ook weer anders."

Niettemin was Hofland, de benjamin van Oranje, voorbestemd om het seizoen bij Jong Oranje af te maken. Van de zes oproepen voor zeven A-duels kwam het slechts drie interlands tot zaken. "Wegens blessures en ziekte. Voor de wedstrijd tegen Estland viel ik zelfs op het allerlaatste moment af door pijnstillers, die ik moest pakken voor mijn enkel. Daarmee staken alweer verhalen de kop op dat ik zou lijden aan faalangst. Dat is natuurlijk onzin. Tegen Engeland heb ik gelukkig wel kunnen tonen dat ik het wél aankan."

Hofland geeft toe dat het moeilijk is het hoofd koel te houden. "Alles gaat ook zo snel. Van Fortuna naar PSV en het Nederlands elftal. En nu dit weer", verwijst hij naar de commotie rond de Engelse interesse, die door de boulevardpers alweer in alle hevigheid is opgeklopt. Vooral vader Huub heeft er bijna een dagtaak van gemaakt zijn zoon bij te staan.

"Mijn ouders zijn heel belangrijk. Ik ben enig kind dat altijd gesteund is in zijn voetbalambities. Mijn vader heeft zelf nog in België gevoetbald. Ze hebben zich altijd van zeven uur 's ochtends tot acht uur 's avonds opgeofferd om me te begeleiden en hij is er zelfs nu nog altijd elke wedstrijd bij."

Hofland senior houdt hem nadrukkelijk met beide benen op de grond. Wijst er op, dat de twee jaar oudere Van Bommel al verder is, temeer daar die met Fortuna nog een extra tussenstop had in de eerste divisie. Maar hun parallel is opvallend en de twee Limburgers vullen het Oranje-plaatje mooi in.

"We hebben via Fortuna, Jong Oranje, PSV en nu het Nederlands elftal precies dezelfde route afgelegd. Is best leuk, we kennen elkaar ook al een jaar of negen. Mark stond echter al op zijn zestiende in het eerste. Het verhaal van twee Limburgers, dat vooral voor de mensen in Limburg heel leuk is. Alleen denken de mensen dat Mark en ik PSV wel even gaan sturen. Ze geloven dat ik al een jaar of vier bij PSV zit en dat wel effe doe. Ik word beoordeeld als een routinier, maar speelde 15 maanden geleden nog bij Fortuna."

Niettemin is het opvallend hoe snel Hofland zich ontwikkelt. De overgangen kostten hem niet al te veel moeite. De stap naar de top was ook snel gemaakt. "Ik zat nog maar net bij PSV toen ik hier kwam. Bij Oranje gaat het toch allemaal één, twee niveaus hoger. In het begin wist ik niet wat me overkwam, nu voel ik dat het de goede kant opgaat, dat ik mee kan komen. Je moet ook een beetje geluk hebben. Met de invulling van de positie, die nu weer hetzelfde is als destijds bij Fortuna. Links in het centrum van de verdediging, de juiste trainers op het juiste moment en dan ook nog mensen die in je geloven en je het vertrouwen geven. Plus de juiste teamgenoten om je heen, met het gevoel dat je je lekker thuis voelt. Ik ben op zich rustig, maar hecht wel waarde aan contact. Met Mark van Bommel heb ik natuurlijk een speciaal contact. Wij kennen elkaar door en door en vinden elkaar ook blindelings", hebben de twee laatste puzzelstukjes van Oranje ook nog een onzichtbaar lijntje in te brengen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 30 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.