De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 30 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Rabobank ziet 60 manieren
om kosten van
kantoornet te drukken

   
 

UTRECHT - Rabobank Groep presenteert morgen bij de publicatie van zijn halfjaarcijfers maatregelen die het kostenniveau van het Nederlandse kantorennet van de bank verder moeten verlagen. Een inventarisatie waar de Rabo deze zomer druk doende mee is geweest, heeft circa zestig aanbevelingen opgeleverd voor alle bijna 400 lokale Rabobanken, bevestigt een woordvoerder van de bank.

Over de aard van de maatregelen wil de woordvoerder nog niets kwijt. Volgens bronnen rondom de bank gaat het deels om aanbevelingen die puur betrekking hebben op werkprocessen. Voor de medewerkers zouden deze geen directe gevolgen hebben. Maatregelen die wél gevolgen zullen hebben voor het personeel, raken de kwaliteit van het werk (bijvoorbeeld het schuiven met baliepersoneel, waardoor de reistijd naar het werk groter wordt). Het schrappen van arbeidsplaatsen is niet aan de orde, zo valt te beluisteren.

Het Nederlandse kantorennet van Rabobank Groep is al langer een zorgenkindje van de bank. In november 1996 kondigde de Rabo aan haar kantorennet te zullen moderniseren (lees: efficiënter inrichten). Doel van die operatie, zo luidde het eind november 1999, was om de kosten bij het lokale bankbedrijf in drie jaar tijd met 20% terug te dringen. Die doelstelling geldt nog steeds, aldus de zegsman van de Rabo.

Eind 1996 had Rabobank Groep nog 510 lokale Rabobanken, 1854 kantoren en 723 zogenoemde 'zittingen' (inloopspreekuren bij zorginstellingen). Eind 2002 waren die aantallen afgenomen tot respectievelijk 397 banken, 1727 kantoren en 548 zittingen. Het lokale bankbedrijf is nog altijd goed voor meer dan de helft van het operationele resultaat van Rabobank Groep, zo bleek eerder dit jaar, tijdens de publicatie van de resultaten over 2000.

De ongeveer zestig aanbevelingen die de inventarisatie onder de lokale Rabobanken heeft opgeleverd, zijn niet vrijblijvend, wil de woordvoerder van Rabobank Groep wel kwijt. Rabobank Groep is een coöperatie van lokale banken die ieder afzonderlijk hun eigen beslissing nemen. Dat zou het beeld kunnen wekken dat Rabobank Groep nu een aantal ideeën oppert, waaraan de banken al dan geen gehoor kunnen geven, aldus de zegsman. Maar zo is het niet.

Naast maatregelen die de kosten bij het bankbedrijf terug moeten dringen, heeft Rabobank Groep ook maatregelen in het hoofd die de opbrengsten moeten verhogen. Ook daarop zal directievoorzitter Hans Smits van Rabobank Groep morgen ingaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 30 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.