De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 30 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Verbod op leasen wekt
woede lokale overheid

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Lokale overheden zijn woedend over het verbod op het sluiten van cross border lease constructies waarop het kabinet aankoerst. De Unie van Waterschappen gaat kabinet en Tweede Kamer duidelijk maken dat cross border lease overeenkomsten "voor 100% op een transparante, democratische en legale wijze tot stand komen", aldus een woordvoerder.

"Er is geen sprake van dubieuze praktijken en er gebeurt niks zonder toestemming van de provincies of van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, onze toezichthouder", stelt de Unie.

Ook tal van gemeenten zijn verontwaardigd, omdat zij juist van plan waren hun rioleringstelsel in een cross border lease constructie een verhuurovereenkomst met een Amerikaans bedrijf onder te brengen. Onder meer Tilburg, Capelle aan den IJssel, Hilversum, Arnhem en Apeldoorn hebben hiervoor ideeën ontwikkeld.

"Cross border lease is een prima financieringsvorm", aldus de Capelse wethouders John Tammel (PvdA). "Hiermee kun je als gemeente besparen op uitgaven en de lokale lasten voor inwoners en bedrijven zo laag mogelijk houden."

Het kabinet suggereert in een circulaire die binnenkort aan de lokale overheden wordt gestuurd dat "gemeenten" het "op ruime schaal" eens zijn met het verbod. Maar de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft geen standpunt, juist omdat de achterban verdeeld is, aldus een woordvoerder. "Het is aan gemeenten zelf om te besluiten hoe zij met cross border lease omgaan", aldus de VNG.

Kees Tiemstra van PriceWaterhouseCoopers Global Structured Finance noemt het kabinetsstandpunt ronduit hypocriet: "Hoe kan een overheid die zelf jarenlang heeft geprofiteerd van dit soort constructies en hieraan op alle manieren heeft meegewerkt, nu plotseling roepen dat het allemaal ethisch verwerpelijk is?"

Bovendien wijst Tiemstra er op dat de rechtskracht van de circulaire onduidelijk is. "En het dreigement van het kabinet om nieuwe cross border lease overeenkomsten te vernietigen, is niet meer dan een bangmakertje om geïnteresseerde overheden af te schrikken."

Zelfstandig organisatie-adviseur Guido Starmans, in de jaren negentig als ambtenaar betrokken bij de eerste cross border lease overeenkomst van een waterschap (in Edam), vindt de opstelling van het kabinet "zeer paternalistisch". Volgens Starmans damt het kabinet de verantwoordelijkheden van lagere overheden in en stelt het zich op als 'wereldverbeteraar': "In vrijwel alle ons omringende landen is cross border lease toegestaan."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 30 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.