De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 30 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Handelshuis staakt verkoopplannen voor Tech Pacific
Hagemeyer blijft ondanks
tegenwind op de been

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Hagemeyer heeft minder last van de economische groeivertraging dan verwacht. Het handelhuis heeft zijn winstdoel in de eerste zes maanden van dit jaar gehaald. Voor de tweede jaarhelft blijft topman Rob ter Haar eveneens op een dubbelcijferige groei van de winst per aandeel inzetten.

Op de beurs werd het nieuws gisteren met instemming ontvangen. Het aandeel Hagemeyer klom 3,5% omhoog naar EUR19,11. De opmars stond in schril contrast met de koersduikeling die het hoofdfonds de afgelopen drie maanden doormaakte. "Wij hoeven geen bloemen", zei Ter Haar gisteren in een reactie. "Althans, die willen we natuurlijk wel, maar pas als we bij de finish zijn over een paar jaar."

Natuurlijk was het niet allemaal koek en ei bij het Naardense concern. De bestuursvoorzitter was zelf de eerste om dat te beamen. "Wij hebben altijd gezegd dat Hagemeyer gevoelig is voor de economische ontwikkelingen. Dat hebben we in de eerste zes maanden van dit jaar ook gemerkt."

Zo liep de autonome omzetgroei hard terug van 10,1 naar 4,9%, daalde de brutomarge van 4,1 naar 3,8% en zakte ook het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening: met 5,5% tot EUR89 miljoen. Maar de eerdere, uiterst pessimistische stemming op de beurs stond niet in verhouding tot de gepresenteerde cijfers. De winst per aandeel klom namelijk met 10,2% (let wel: voor afschrijving goodwill) en de omzet schoot dankzij acquisities met bijna 20% omhoog naar EUR4,4 miljard.

Toch speelde Ter Haar het gisteren slim. Hij haalde niet één keer uit naar het lemmingengedrag van beleggers, maar toonde begrip. "In de peer-group hebben een aantal ondernemingen toch wat mindere resultaten behaald", zo verwees hij naar recente winstwaarschuwingen van Amerikaanse concurrenten als Weso en Rexel. "Dus dan is het niet onredelijk dat men die vrees ook bij Hagemeyer had. Wij hébben het ook moeilijk gehad. Maar we zijn er toch gekomen."

Vooruitkijkend staan Hagemeyer evenzeer spannende maanden te wachten. Want de handelaar in niet-strategische goederen blijft ook voor de tweede jaarhelft qua winst per aandeel inzetten op een 'verbetering van gelijke orde', oftewel een groei van minimaal 10%. Dat zal niet eenvoudig worden, wist ook Ter Haar, die liet doorschemeren dat hij al het onderste uit de kan heeft moeten halen om de huidige resultaten te kunnen presenteren.

"Ik benadruk dat de ruimte die we in het eerste halfjaar hadden, er niet meer is. Het tweede kwartaal was ook al minder dan het eerste. Ik teken daarom heel nadrukkelijk aan dat het moeilijk wordt de doelstelling te halen als de economie verder verslechtert. Welke kant het opgaat, weet niemand zelfs Alan Greenspan niet."

De ogen van de buitenwacht zullen vooral op de prestaties van de PPS-divisie zijn gericht. Dit is immers de activiteit waarmee Hagemeyer op termijn verder wil. In de afgelopen zes maanden liet deze groep, die allerhande veiligheids- en elektrotechnische producten distribueert, een omzetgroei van ruim 50% zien naar EUR3,07 miljard.

De sprong was vooral te danken aan acquisities. De autonome omzetgroei bleef onder de door Ter Haar gestelde norm van 5%. In Europa was dit groeicijfer 3,7% en in Noord-Amerika 2%. De roll out van de PPS-groep naar Azië is vooralsnog geen succes. Hier daalde de autonome omzet met 2,6%. "We zijn een beetje met onze neus in de regen beland", aldus Ter Haar. "Iedereen lijdt pijn, maar we worden er wel sterker van. Er is zeker een shake out: onder de kleintjes."

Gemeten naar brutomarge daalde het resultaat in de PPS-divisie inderdaad pijnlijk: van 5,1 naar 4,6%. Hagemeyer's restgroep (waaronder HCL, Fodor en Haagtechno, zeg maar Andrew Land's erfenis) kwam het sterkst uit de bus met een marge van 7,7% (was: 5,9%). Had Ter Haar niet beter de verkochte consumentenbedrijven kunnen houden? "Nee, ik denk dat we blij mogen zijn dat we daaruit zijn", antwoordde hij stellig.

De derde groep, die van de soft- en hardwareproducten (ITPS), presteerde het minst met een brutomarge van 1,4 (was: 1,6%). Dit cijfer maakt nog eens duidelijk waarom Hagemeyer het liefst Tech Pacific (het hart van de ITPS-divisie) wil verkopen. Of wilde verkopen, beter gezegd. Ter Haar maakte gisteren namelijk bekend het bedrijfsdeel uit de etalage te hebben gehaald.

De prijs die potentiële kopers voor Tech Pacific boden, vond Hagemeyer te laag. Ter Haar: "En als je niet op een prijs uitkomt die aanvaardbaar is, moet je met de verkoop stoppen. Het vreet namelijk energie en aanhoudende onzekerheid komt de stemming onder het personeel niet ten goede."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 30 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.