De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 30 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  VREES VOOR DRUK OP BRITS-NEDERLANDSE VERHOUDINGEN
Vakbonden bezorgd
over opstappen
topman Corus

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Franswillem Briët, na de Britse bestuursvoorzitter Tony Pedder de tweede man bij Corus, is om persoonlijke redenen opgestapt. Dit heeft het Brits-Nederlandse staalconcern gisteren bekend gemaakt. Vakbonden en de Centrale Ondernemingsraad (cor) zijn bang dat met het opstappen van Briët de Brits-Nederlandse verhoudingen binnen het concern onder druk komen te staan.

Sinds de fusie tussen British Steel en Hoogovens is het opstappen van Briët (53) het derde vertrek van een Nederlands lid van de raad van bestuur. Eerder verlieten de bestuursleden Aad van der Velden en Fokko van Duyne het concern. Ook toen werden persoonlijke redenen als motief voor hun opstappen genoemd.

De Centrale Ondernemingsraad maakt zich ernstige zorgen over de uitstroom van de Nederlandse topmannen. Bij de start van de fusie in juni 1999 werd nog gesproken van een integratie op alle niveaus. "Maar", zo stelt cor-voorzitter Frits van Wieringen "Ondertussen blijft er van het Nederlandse managementteam weinig over."

Grootste probleem van de Britse dominantie binnen de directie is volgens Van Wieringen de manier van leidinggeven. "In Nederland heerst een overlegcultuur", zo legt de cor-voorzitter uit. "In Engeland wordt er veel minder met vakbonden en ondernemingsraden rekening gehouden. Daar beslist men zaken voornamelijk van bovenaf en daar maken we ons zorgen over."

Na het vertrek van Briët zitten in de twaalfkoppige directie van Corus nog vijf Nederlanders. Belangrijker vinden de cor en de vakbonden dat in het vierkoppige, uitvoerende deel van het bestuur de Britten nu met drie man sterk de overhand hebben.

FNV bestuurder Jos Duynhoven signaleert dat personeelsleden van het staalconcern het kersverse vertrek van Briët ervaren alsof ze in de steek worden gelaten. "Veel werknemers zien de grote jongens weglopen. Ze zijn bang dat hun belangen niet langer behartigd zullen worden", aldus de FNV'er.

Bestuurder Alex van der Molen van vakbond De Unie spreekt van een "fors conflict binnen de top van Corus". "De argumentatie die keer op keer wordt gebruikt als een Nederlandse topman vertrekt, namelijk dat er sprake is van persoonlijke redenen, wordt langzamerhand een farce. Achter de waarheid komen we nooit, omdat de vertrekkende topmannen met een grote zak geld de mond wordt gesnoerd. En ondertussen hobbelt Corus van incident naar incident."

De Unie heeft inmiddels het bestuur van Corus laten weten met bestuursvoorzitter Pedder om de tafel te willen zitten. De Unie wil in dit gesprek aandringen op herstel van de verhoudingen zoals afgesproken ten tijde van de fusie zo'n twee jaar geleden.

Een woordvoerder van Corus kan desgevraagd geen duidelijkheid scheppen over de opvolging van Briët. "Ik weet niet eens of er een opvolger komt, laat staan wie dat dan zou moeten zijn. Van een conflict binnen de top van het staalbedrijf is volgens hem geen sprake. "De heer Briët en Corus zijn op een vriendschappelijke manier uit elkaar gegaan."

Franswillem Briët zat sinds november 1997 in de directie van het toenmalige Koninklijke Hoogovens. In december 2000 werd hij benoemd als lid van de raad van bestuur bij Corus. De in Rotterdam geboren meester in de rechten bekleedde daarvoor een aantal hoge posities bij Unilever. Ook is Briët lid van het dagelijks bestuur van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 30 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.