De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 30 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Nederlanders
na 8 dagen gered
op IJsland

door Jolande Westdorp

   
 

REYKJAVIK (IJsland) - Als door een wonder is een Nederlands kampeerderskoppel op IJsland van een wisse dood gered.

Onderwijzer Frank van Wijk (33) en zijn partner Nel den Breejen (30) zijn acht dagen lang verdwaald geweest in een onherbergzaam fjordengebied in het westen van het eiland.

Het tweetal, dat met een tent door IJsland trok, was daar plotseling overvallen door aanhoudend, extreem slecht weer en kon niet meer uit het uitgestrekte berggebied wegkomen. Nel en Frank hadden geen mobiele telefoon of radio op zak en waren al die tijd compleet van de buitenwereld afgesneden.

"Er zijn momenten geweest dat we radeloos waren en dachten dat ons laatste uur had geslagen", aldus de Nederlanders. "We hebben voortdurend woordspelletjes en raadseltjes gespeeld om de aandacht maar van onze uitzichtloze situatie af te leiden."

Bij ijskoude temperaturen, zware slagregens en stormen hebben Nel en Frank zich in hun tentje in leven weten te houden. Het is hun redding geweest dat ze zeer spaarzaam met hun weinige voedsel zijn omgesprongen.

Uitgeput en uitgehongerd wisten de Nederlanders afgelopen dinsdag bij beter weer de kust te bereiken. "Toen opeens de zon weer ging schijnen, zeiden we tegen elkaar: dit wordt onze dag, nu worden we gered. Het had ook geen dag langer moeten duren, want we waren compleet door ons voedsel heen."

Door met een aangespoelde rode boei te zwaaien, trokken zij de aandacht van de bemanning van een kleine vissersboot. Uren later bereikte de vissersboot de dichtstbijzijnde haven en zijn de Nederlanders door een arts onderzocht. Het tweetal maakt het intussen beter en verblijft in Reykjavik. De Nederlanders keren zaterdag terug in ons land. • Het Nederlandse echtpaar Frank van Wijk en Nel van Breejen kunnen weer lachen nadat ze na acht dagen zijn gered door de IJslandse vissers Aegir Hrannar (links) en Jon Halldor Palmason (tweede van links). FOTO: DVPHOTO




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 30 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.