De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 30 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Sociale dienst Amsterdam
gaat orde op zaken stellen

door Arianne Mantel en Hans Vermaak

   
 

AMSTERDAM - Amsterdam gaat bijna een kwart miljard gulden investeren om de sociale dienst snel en grondig te verbeteren. De komende anderhalf jaar wordt 232,4 miljoen gulden besteed aan het op orde brengen van de administratieve achterstanden en het aan een baan helpen van 40.000 uitkeringsgerechtigden, die sollicitatieplichtig zijn.

Daarmee wil Amsterdam de enorme achterstand bij de grootste uitkeringsfabriek van Nederland ombuigen in een voorsprong op de collega-diensten. Met de al eerder aangekondigde Mega-banenmarkt in oktober doet de hoofdstad een unieke poging om 80 procent van de werklozen in het bestand aan een baan te helpen.

Ongekend

Dat is althans de mening van verantwoordelijk PvdA-wethouder Jaap van der Aa (Sociale Zaken). "Een kostbare operatie van een omvangrijke ingrijpendheid die ongekend is in Nederland. We gaan zoveel geld investeren dat ik oprecht kan zeggen dat dit het plan van de grote kansen is."

Amsterdam moest met dit plan komen na keiharde kritiek en maatregelen van minister Vermeend (Sociale Zaken). Deze heeft volgens Van der Aa inmiddels ingestemd met de aanpak van fraude, wegwerken van achterstanden en het hernieuwde elan in het werktraject.

Van de 52.000 geregistreerde klanten van de sociale dienst zullen er 40.000 worden opgeroepen naar de banenmarkt te komen. Daar is een vacaturebank en zijn werkgevers, kinderopvang en eventueel schuldsanering aanwezig. Per dag zullen er 400 uitkeringsgerechtigden worden benaderd om zich te melden. Daarbij is het vervoer gratis en begeleidt een steward de werkloze van het begin tot het einde van de procedure.

"De bedoeling is zonder werk binnenkomen en als je geen goede reden hebt om niet te werken er weer met een baan uitlopen", aldus Van der Aa. Uitkeringstrekkers die niet komen opdagen, krijgen een herinnering. Daarna volgt eventueel een nog huisbezoek, maar dan is het einde uitkering.

In totaal zullen er ruim 400 personeelsleden worden toegevoegd aan de sociale dienst, die nu op ruim 1400 mensen zit. Van hen zullen er 330 tijdelijk worden ingehuurd voor de Mega-banenmarkt, terwijl er zestig structureel moeten bijkomen. "Daar bovenop komen nog de tientallen mensen die we tijdelijk inhuren om de achterstanden weg te werken. Want de bedoeling is dat elke medewerker uiteindelijk niet meer dan 25 dossiers op zijn bureau heeft liggen", aldus interim-directeur André Jansen van de sociale dienst.

De benodigde 232 miljoen komt ten laste van de gemeentelijke begroting en is afhankelijk van allerlei geldpotjes die nog moeten loskomen. Voor maar liefst 119 van de 232 miljoen wordt in het plan van aanpak gezegd dat het gaat om een 'gemiddeld tot hoog risico'. Een risico is bijvoorbeeld de 47 miljoen gulden aan ESF-gelden, dat nog van de Europese Unie moeten worden verkregen. Door de perikelen tussen Den Haag en Brussel is dat onzeker geworden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 30 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.