De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 30 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Politieteam bevrijdt
in Amsterdam
ontvoerde Ghanees

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Een samenwerkingsactie van politie en justitie uit vier landen heeft er toe geleid dat een door Engelsen in Amsterdam ontvoerde Ghanees in Luik is bevrijd. De 36-jarige man, die in de hoofdstad illegaal 15 kilo stofgoud - met een waarde van 90.00 dollar - wilde verhandelen, kwam niet terug van zijn zakenreis. Toen de twee Britse zakenpartners, aan wie het goud zou worden verkocht, naar Ghana belden met een losgeldeis van 200.000 dollar, sloeg de broer van de 36-jarige man alarm.

Via Interpol kwam op 2 augustus het bericht binnen bij de Amsterdamse politie, die in eerste instantie nog twijfelde aan de echtheid van de kidnap. Na enkele dagen kon de politie echter vaststellen dat de man uit een hotel in Amsterdam -Centrum was ontvoerd, en werd de Londense politie bij de zaak betrokken.

Op 11 augustus liep een poging tot de overhandiging van het losgeld - dat inmiddels was gezakt tot 50.000 dollar - op Schiphol, op niets uit. Dit ondanks de inzet van 50 man rechercheurs, onderhandelaars, observatieteams en een arrestatieteam. Toen werd echter wel duidelijk dat de man zich niet in Londen, zoals eerder werd vermoed, maar in het Belgische Luik bevond.

In overleg met de Britse en Belgische justitie werd besloten op 14 augustus een inval te doen op de plek waar de man verborgen zou worden gehouden. Op de bewuste dag bevrijdde de Belgische politie met 150 man het slachtoffer. Ter plekke werden vijf Midden-Afrikaanse verdachten gearresteerd, terwijl op dat moment in Londen de twee Britse verdachten, die al met naam en toenaam bekend waren, werden opgepakt.

De Amsterdamse politie en justitie zijn zeer in hun nopjes met de samenwerking met Engeland, België, Ghana en Interpol. "Internationale bendes moeten niet denken dat ze moeilijk opgespoord en vervolgd kunnen worden, zo wordt uit deze zaak wel duidelijk", zegt Cees Rameau van de Amsterdamse politie, die verder weet te melden dat de verdachten waarschijnlijk in België vervolgd zullen worden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 30 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.