De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 30 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Domeinnaamkapingen
niet voor de rechter

Van een onzer verslaggevers

   
 

RIJSWIJK - Conflicten over het gebruik van internet domeinnamen moeten zo veel mogelijk buiten de rechtbank worden opgelost. Dit geldt met name als domeinnamen zijn gekaapt. Arbitrage kan bijdragen aan het oplossen van geschillen over domeinnamen. Hiertoe moet een onafhankelijk college domeingeschillen worden opgericht.

Dit is het voornaamste advies uit het tussenrapport van het projectteam Domeinnaamdebat. Dit team heeft van het kabinet opdracht gekregen op dit gebied aanbevelingen te doen.

De overheid heeft al eerder te kennen gegeven positief te staan tegenover een vorm van arbitrage. Inschakeling van de rechter blijkt in de praktijk namelijk slecht te werken.

Vooral de proceskosten die vaak oplopen tot zo'n 15.000 gulden zijn een beletsel. Kapers van domeinnamen houden daar rekening mee. Volgens een woordvoerder van het projectteam vragen kapers meestal 1000 tot 10.000 gulden voor hun domein. Uiteindelijk wordt slechts eenderde van de geschillen, zestig per jaar, voor de rechter gebracht. Een onderlinge regeling met de kapers is voor bedrijven vaak goedkoper dan een gerechtelijke procedure.

Een onafhankelijk college zou aan kapers boetes ter hoogte van de proceskosten moeten opleggen, aldus het rapport dat 4 september uitkomt. Voorgesteld wordt deze geschillencommissie onder te brengen bij de Stichting Internet Domein-naamregistratie Nederland (SIDN).

Deze instantie is belast met het uitgeven en beheren van internet domeinnamen in het .nl domein. De verdeling van domeinnamen gebeurt volgens het beginsel 'wie het eerst komt, die het eerst maalt'. Handige zakenjongens hebben enorme aantallen domeinnamen laten registreren met het oogmerk deze vervolgens te verhandelen. Ruzies hierover zijn schering en inslag.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 30 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.