|
Stefan van Dijk gaat zegevierend over de finish. (Foto: ANP)
|
TILBURG - Was het een receptie van de VVD? De aankomst van de Ronde van Nederland of de opening van een nieuw casino? Op de Trouwlaan in Tilburg keken de wielerliefhebbers in ieder geval hun ogen uit. Terwijl Dick Dees, Hans Dijkstal en koersdirecteur Ed Nijpels op het podium stonden te genieten, haalde Stefan van Dijk de jackpot binnen. Achter hem lagen een stuk of 20 renners op de grond. Zij waren het slachtoffer geworden van de Russische roulette van een roekeloze waaghals, die had gegokt en verloren. Jans Koerts en Björn Cornelissen werden voor onderzoek naar het ziekenhuis afgevoerd.
In Tilburg wezen alle beschuldigende vingers in de richting van Ivan Quaranta. De Italiaan zou een kwak uit de 'buitencategorie' hebben uitgedeeld, waardoor de massale valpartij was veroorzaakt. Stefan van Dijk kon dat bevestigen noch ontkennen. "Ik koos voor de linkerkant van de weg en hoorde hoe er rechts achter mij een aantal renners tegen de grond sloeg. Tijd om om te kijken had ik nauwelijks. Zoals altijd reed ik mijn eigen sprint. Daarbij moet je een beetje geluk hebben. Dat had ik en daarom is deze overwinning geen verrassing. Dit was mijn doel voor de Ronde van Nederland en daarin ben ik nu geslaagd."
Hoewel er door de val sprake was van koersvervalsing kan het dagsucces van Van Dijk onmogelijk met bingo worden verreden.Op 25-jarige leeftijd is de jonge spurter van Bankgiroloterij op de goede weg. Zijn kwaliteiten hebben hem inmiddels een contract opgeleverd bij het Belgische Lotto, waar Van Dijk wellicht de opvolger moet worden van de dit seizoen kleurloze Jeroen Blijlevens. Zijn overgang naar de Belgische topploeg heeft hij zelf afgedwongen, al blijft het merkwaardig dat de rappe Zuid-Hollander niet een herkansing krijgt bij de Rabobank, dat nog altijd op zoek is naar een coureur waarop in de sprint met een gerust hart kan worden ingezet.
Van Dijk hoefde in ieder geval niet lang na te denken toen Lotto zich meldde. "Op het moment dat ik tekende, wist ik dat onze ploeg niet groter zou worden. Dan moet je zo'n kans pakken. Dit seizoen won ik in De Panne, de Ronde van Noord-Holland en twee ritten in Polen. Deze overwinning weegt het zwaarst en is een mooi afscheidscadeau."
Manager Arend Scheppink knikte instemmend: "Hij gaat er in sportief en financieel opzicht twee stappen op vooruit. Ik vind het jammer dat hij weggaat, maar ik kan ermee leven. Op dit moment werk ik met een budget van drie miljoen. Met een paar miljoen erbij behoort de top-30 tot onze mogelijkheden. Inmiddels staan wij aan de voordeur."
Dat werd onderweg al duidelijk toen Remco van der Ven (Bankgiroloterij) en Jans Koerts (Mercury) ruim 100 kilometer in de aanval waren. Na de eerste doorkomst in Tilburg liet de Nederlands kampioen zich opeens inlopen, hoewel hij nog zes minuten voorsprong had. Van der Ven: "Het is nog veel te ver, zei Koerts. De ploegen zijn gaan rijden. Ze gaan ons inlopen."
In de finale kreeg de coureur van Mercury, dat in diepe geldzorgen verkeert en misschien al binnen een paar weken wordt opgeheven, het gelijk aan zijn zijde. Alleen had Koerts een andere ontknoping in gedachten. Onder de schaafwonden en flink door de war reed hij half groggy over de meet. Ook voor de Nederlands kampioen was de inzet hoog geweest en had ook hij gegokt en verloren.
"Ik ben de afgelopen weken zelf twee keer gevallen", keek Van Dijk terug. "Dat hoort erbij. In de Tour vliegt er een helikopter boven het peloton en van die beelden maakt de jury gebruik. De Ronde van Nederland moet het zonder die beelden stellen en daarom is er meer mogelijk zolang je de laatste 200 meter maar niet van je lijn afwijkt. In elke sprint wordt gegooid en gesmeten, hoor je de winnaar nooit klagen en is de rest teleurgesteld."
Met deze woorden werd de eerste etappe van de Ronde van Nederland afgesloten. In de feesttent was de receptie van de VVD nog in volle gang.