De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 29 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Europa maakt zich
snel op voor euro

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Europa begint zich nu echt voor te bereiden op de komst van de eurobiljetten en -munten. Centrale banken in de eurolanden signaleren een verminderde omloop onder de bevolking van grotere coupures, omdat die allemaal bij hen binnen beginnen te lopen.

Dat betekent dat keukenkastjes, enveloppen onder matrassen en andere appeltjes voor de dorst leeggehaald worden. Het geld wordt uitgegeven, gewisseld voor kleinere, alledaagse coupures of teruggebracht naar de bank en op rekening gezet.

Later in het jaar wordt aan de loketten nog een golf van mensen verwacht die allemaal nog voor een paar honderd gulden aan buitenlandse Europese valuta gaan wisselen, omdat die vanaf 2002 moeilijker zijn om te ruilen en uiteindelijk waardeloos worden. Aanwezige bedragen van enkele duizenden guldens (of andere valuta) aan zwart geld worden omgezet in antiek, goederen of reizen, of op spaarrekening gezet, de grotere bedragen zijn allang verdwenen naar de belastingparadijzen.

"Veel centrale banken hebben een duidelijke vermindering geconstateerd van het aantal grotere bankbiljetten in circulatie", aldus André Billon van de Luxemburgse centrale bank. In Frankrijk verdwijnt het grootste biljet van 500 Franse franken met bijna drie miljard Franse franken per maand van de markt en ook de Duitse Bundesbank ziet de DM 1000-biljetten snel terugkomen. De Belgische grootste coupures van 10.000 frank zijn het afgelopen jaar al 10% minder in circulatie.

Maar behalve in Zuid-Frankrijk en Spanje zijn er nog geen echte duidelijke bewijzen dat er een bestedingsimpuls aan zit te komen, omdat mensen hun oude valuta liever uitgeven dan omwisselen. Een recent rapport van de Deutsche Bank becijfert echter dat er zo'n EUR10 miljard (ƒ22 miljard) onder Europese matrassen ligt te wachten om nog snel te worden uitgegeven voordat per 1 januari de euro er is en alle nationale valuta binnen enkele maanden verdwijnen. Wil men dan nog grotere bedragen aan nationale valuta omwisselen, dan moet men naar de centrale bank en kunnen er vragen worden gesteld over de herkomst.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 29 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.