AMSTERDAM - Tegenvallend economisch nieuws vanuit Amerika heeft de Amsterdamse beurs gisteren uiteindelijk toch weer flink in de min gedrukt. De AEX-index sloot op 533,81, dat was 8,67 punten verlies en tevens vrijwel het laagste punt van de dag. De Dow Jones-index stond op dat moment alweer ruim 120 punten in de min.
Een gunstige uitzondering op de negatieve stemming vormde telecomfonds KPN. Het ziet er naar uit, dat het na vijf maanden onderhandelen eindelijk duidelijk wordt of alle moeite voor niets is geweest of dat er toch een fusie uit rolt. De onderhandelingen verkeren in ieder geval in een 'eindstadium', zo liet een woordvoerder gisteren blijken. De koers krabbelde daarop met 0,24 op tot 4,24, een stijging van 6%. Daarmee was het fonds de grootste winnaar (althans in procenten gemeten) op de beurs.
Over de vraag of er nu wèl of niet een ultimatum door Belgacom aan KPN is gesteld voor het al dan niet akkoord gaan met de voorwaarden die Belgacom aan een fusie stelt, tilde men op de beurs niet zo zwaar. In de Belgische pers werden de laatste dagen steeds meer anonieme bronnen 'dicht bij de onderhandelingen' ten tonele gevoerd die dit beweerden. KPN sprak de berichten echter tegen. Maar dat de Belgen nu ook wel eens boter bij de vis willen hebben en duidelijkheid verlangen over de slagingskans van hun onderhandelingen, staat buiten kijf. Doordat de koers van KPN gedurende de moeizame onderhandelingen finaal in elkaar is gestort, zijn de kaarten echter anders komen te liggen: KPN zou nog steeds vasthouden aan een fusie op basis van gelijkwaardigheid, maar Belgacom zou dat zien als een overwaardering van het Nederlandse concern met zijn torenhoge schuldenlast.
Een ander breekpunt zou de invulling van het topmanagement zijn. Ook daar zou nog steeds geen overeenstemming over zijn. Afgewacht moet dus worden of maandag wellicht al, als KPN de halfjaarcijfers publiceert, partijen het toch nog eens zijn geworden.
Van de overige telecomfondsen moest UPC 18% afstaan op 0,49 en sloot Versatel 3,5% lager op 0,82.
"Een incident en dat betreuren wij zeer", zo omschreef voedingsmiddelenfabrikant Numico gisteren de mogelijke verkoop door het Amerikaanse dochterbedrijf General Nutrition van artikelen waarvan de uiterste verkoopdatum was overschreden.
De aanzwellende berichtenstroom over wat inmiddels de GNC-affaire is geworden, heeft de Numico-top doen besluiten toch maar eens met een officieel persbericht naar buiten te komen. De conclusie komt er eigenlijk op neer dat het allemaal niet waar is, dat de berichtgeving gedateerd is en dat àls er toch producten in een winkel van GNC of van één van haar afnemers waren aangetroffen waarvan de houdbaarheidsdatum was verstreken, het dan om een incident ging. Dat is wel heel wat anders dan de uitspraak die Lisa Raleigh (hulpofficier van justitie in de Amerikaanse staat Florida) maandag deed en waarin zij stelde dat er "een breed scala aan producten is aangetroffen die de expiratiedatum hadden overschreden". Volgens diezelfde mevrouw Raleigh kan dat in juridische zin worden beschouwd als een bedrieglijke handelspraktijk. En als dat zo is dan kunnen er juridische stappen volgen. Schadeclaims van zich gedupeerde voelende Amerikaanse consumenten zullen dan zeker niet uitblijven. Buiten nog de schade die is ontstaan aan de goede naam van GNC en haar producten.
Maar Numico maakt zich daarover vooralsnog geen zorgen, zo bleek gisteren. De affaire heeft geen enkel effect op de financiële resultaten van de onderneming, zo verzekert de onderneming. "De verwachtingen voor het gehele jaar blijven onveranderd gehandhaafd met een omzet- en winstgroei (voor afschrijving goodwill) van ten minste 15%, zo was de geruststellende mededeling aan de aandeelhouders. Die waren daar kennelijk niet allen even sterk van overtuigd, getuige de koersdaling met nog eens 0,60 tot 38,21, na eerder op de dag zelfs op 37,60 te zijn verhandeld.
Automatiseerder Aino heeft duidelijk de wind tegen. Hogere onderzoekskosten, bijzondere lasten en het inzetten van extra inhuurkrachten leidden er toe dat over het eerste halfjaar een verlies werd geleden van bijna 1 miljoen. Beleggers honoreerden dit met een 0,10 lagere notering van 2,60.
Adriaan Janszen