De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 29 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Reputaties beschadigd
in Duits Macedonië-debat

   
 

BERLIJN - Een dag voor een beslissende stemming in de Bondsdag zag het er gisteren naar uit dat de rood-groene coalitie van Duitslands kanselier Gerhard Schröder zonder grote problemen het debat over het zenden van 500 vredestroepen naar Macedonië zou overleven. Maar voor het zover is, kan al worden vastgesteld dat in het debat heel wat reputaties zijn beschadigd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 33kb)
(Foto: EPA)
Helemaal voor pias staat de Duitse minister van Defensie, Rudolf Scharping. Hij had juist de afgelopen week uitgekozen om zijn toekomstige echtgenote te presenteren, gravin Kristina Pilati von Thassul zu Daxberg-Borgreve. Op de voorpagina van het familieblad Bunte, in een zwembad, op Mallorca, twee innig geliefden. En dit terwijl een paar duizend kilometer verderop, in Macedonië, NAVO-vredestroepen spitsroeden moesten lopen tussen tot de tanden gewapende etnisch-Albanezen en woedende Macedoniërs. Die laatsten - een paar opgeschoten jongens althans - doodden met een stuk beton de Britse vredessoldaat Ian Collins.

Boze Duitsers, onder wie leden van zijn eigen sociaaldemocratische Bondsdagfractie, eisten het aftreden van Scharping, die tot dusver een bekwame minister is geweest maar op het gebied van public relations een letterlijke en figuurlijke brekebeen is.

Het tweede slachtoffer in het Macedonië-debat dreigt de partijleider van de christendemocratische CDU, Angela Merkel, te worden. In haar eigen partij was zij al omstreden, maar die gevoelens zijn alleen maar aangewakkerd door haar politiek gezwalk.

Aanvankelijk leek de oppositie van CDU en zusterpartij CSU in grote trekken op één lijn te zitten: afwijzen van het plan om soldaten naar Macedonië te zenden. Tot Frau Merkel in het weekeinde een onderonsje had met kanselier Schröder.

Kruimels

De fractieleiding en de defensie-specialisten konden maandag slechts de kruimels bij elkaar vegen in een gesprek op de bondskanselarij, zonder Merkel, zonder Schröder. Zij moesten genoegen nemen met een geringe verhoging van het budget voor het uitzenden van de Duitse deelname aan Operatie Noodzakelijke Oogst voor het inzamelen van de Albanese wapens.

Daarbij komt het derde slachtoffer op het toneel: de Bundeswehr. In de aanloop naar het feitelijk besliste Bondsdagdebat werd heftige en terechte kritiek geuit op de inzetbaarheid van de Duitse soldaten.

De defensiebegroting is de afgelopen jaren zo afgeknepen dat de soldaten zelfs de raad krijgen zuinig om te gaan met toiletpapier. Hun transportvliegtuigen zijn ruim 30 jaar oud, hun Marder tanks zijn te licht gepantserd om ze op gevaarlijke missie te sturen. Ze blijven dan ook thuis, als de soldaten morgen toestemming krijgen om zich naar Macedonië te begeven. Harry Blom




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 29 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.