De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 29 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Stadsguerrilla woedt in Beit Jala

door Frank van Vliet

   
 

BEIT JALA - Het Israëlische leger wordt, sinds maandagnacht, geconfronteerd met een nieuwe situatie in de al-Aksa Intifada. In het stadje Beit Jala bij Jeruzalem hebben woedende Palestijnen hun laatste schroom afgeworpen. Ze bestoken Israëlische tanks met molotov-cocktails en lichte vuurwapens.

Als in een van de smalle straatjes het geratel klinkt van een naderende Israëlische tank, grijpen Palestijnse soldaten en enkele lokale krachten razendsnel naar de kalasjnikovs. Het groepje rent naar de hoek van de straat om wat salvo's op het gevaarte af te vuren.

De tank trekt zich een paar meter terug. Het wordt als een overwinning gevierd. Welkom in de stadsguerrilla van Beit Jala, de plaats die sinds maandagnacht door Israël wordt bezet.

"Geen picknick!"

"Dit is onze tactiek. We maken ze het leven zo lastig mogelijk. Geen Israëlische soldaat moet denken dat hij hier over straat kan lopen. Als Israël meer Palestijnse steden wil bezetten, dan weten ze wat ze te wachten staat en dat is geen picknick!" zegt kolonel Joesef Sjargawi.

Het is voor het eerst dat Israëlische troepen zolang op Palestijns gebied verblijven. Tot nu toe beperkte het Israëlische leger zich tot bliksemacties, gevolgd door terugtrekking. Nu is men een stapje verder gegaan, maar dat laat het Palestijnse bloed alleen maar meer koken.

Er zijn volgens de kolonel nog drie Israëlische tanks in Beit Jala en een aantal pantservoertuigen. Zodra ze in beweging komen, wordt er geschoten en krijgen ze gasflessen en andere projectielen naar zich toe geslingerd.

Aan soldaten en vrijwilligers geen gebrek. Het bevel van de Palestijnse leider Jasser Arafat om niet vanuit Beit Jala op de joodse wijk Gilo te schieten, is ingetrokken. De Israëlische liquidatie van de gisteren onder massale belangstelling in Ramallah begraven Aboe Ali Moestafa heeft alles veranderd. Zeker in Beit Jala, waar het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) van Moestafa zeer populair was.

Voor de Palestijnen is met de moord op een vooraanstaand partijpoliticus, die overigens door Israël als een gevaarlijke terrorist werd gezien met tal van bomaanslagen op zijn geweten, een stap te ver en mogen de remmen in Beit Jala daarom los.

In het ziekenhuis van het nabijgelegen Bethlehem somde dr. Peter Qumri gistermiddag de slachtoffers op: "Tot nu toe één dode, een man die klinisch dood is en 20 gewonden, de meesten door kogels of granaatscherven."

De dode man was volgens ooggetuigen in zijn woede met een wapen in de vuist, zonder bescherming op een Israëlische tank afgelopen en werd met kogels doorzeefd. De dokter verwacht nog meer slachtoffers.

"Ga weg van die hoek, we gaan daar schieten", roept een Israëlische soldaat bij de Lutherse kerk in het centrum van Beit Jala. De in kogelvrij vest gehulde verslaggevers voor wie de boodschap bedoeld is, zoeken snel een veilig heenkomen. Even later ratelt het op de tank gemonteerde snelvuurgeweer. Waarop wordt geschoten blijft onduidelijk.

Wezen

Voor de omgeving rond de kerk geldt, net als in een groot deel van Beit Jala en het aanpalende vluchtelingenkamp, een uitgaansverbod. Een verhaal als zouden in de wezenschool bij de kerk 45 kinderen zitten, blijkt te kloppen. Leraar Albert Hani vertelt via de mobiele telefoon dat hij met de kinderen in de kelder zit. Er dreigt een voedseltekort maar bovenal is hij bezorgd voor geestelijke schade voor de kinderen. "Ze zijn bang, huilen bij iedere salvo en sommigen hebben zelfs diarree."

Hani heeft al de plaatselijke media gebeld om de Palestijnen te waarschuwen niet terug te schieten, omdat anders een bloedbad dreigt. Volgens Hani drongen Israëlische soldaten maandagnacht de kerk en het weeshuis binnen om sluipschutters posities in te laten nemen in die gebouwen en een in aanbouw zijnd tehuis.

Een woordvoerster van het Israëlische leger ontkent de aantijgingen. "We hebben op geen enkele wijze religieuze gebouwen betreden. Er geldt een uitgaansverbod omdat we niet willen dat er burgers per ongeluk worden geraakt. Dat geldt ook voor die kinderen."

De zegsvrouwe hoopt dat het uitgaansverbod spoedig kan worden opgeheven. Dat werpt de vraag op of de geruchten dat Israël zijn troepen weer snel uit Beit Jala zal terugtrekken, op waarheid berusten. Voorlopig is het enige antwoord van Israël dat de troepen zo lang blijven als nodig is. Als de avond valt, nemen de schotenwisselingen in hevigheid toe.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 29 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.