ROTTERDAM - Een overnamepoging mag het niet heten, maar de Australische vastgoedbeleggingsmaatschappij Westfield is gisteren een machtsstrijd om Rodamco North America begonnen. De Australiërs hebben een belang van 23,9% in het Rotterdamse vastgoedfonds overgenomen van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP). De nieuwbakken grootaandeelhouder eist een beleidswijziging die uiteindelijk in een fusie moet resulteren, maar het zittend management wil er niet van horen.
Westfield betaalt het ABP EUR537 miljoen voor het belang in het Rotterdamse vastgoedfonds. Dat komt neer op EUR51,12 per aandeel, ruim acht euro boven de slotkoers van het aandeel vorige week vrijdag. En ook andere aandeelhouders kunnen rekenen op zo'n koers, zo stelde gisteren Peter Lowy, algemeen directeur van Westfield. Die belofte sloeg aan: op het Damrak steeg de koers van een aandeel gisteren naar EUR46,10, een stijging van 7,6%.
Lowy: "We denken dat het aandeel ondergewaardeerd is op de aandelenmarkt." Dat heeft volgens de Australische topman te maken verfrissend die Angelsaksische eerlijkheid met het beleid van het Rotterdamse management. "Wij hebben een strategisch plan wat wél tot waarde voor alle aandeelhouders zal leiden. We denken een koers te halen boven wat we nu betalen."
Die hogere koers zal niet in een openbaar bod liggen, zo benadrukte Lowy. Westfield wil niet tornen aan de fiscale status die Rodamco North America (RNA) nu heeft. Als beleggingsinstelling (BI) is het fonds geen vennootschapsbelasting verschuldigd. Schroeven de Australiërs hun belang op tot boven de 25%, dan verliest het fonds zijn IB-status, aldus Lowy. "En dat willen we niet."
Westfield wil de koers van het RNA-aandeel, dat nu onder intrinsieke waarde noteert, opkrikken met een strategische koerswijziging. De kern van dat plan is de integratie van RNA met Westfield American Trust, een van de twee beleggingsfondsen van Westfield. Lowy: "De portfolio van beide fondsen sluiten goed op elkaar aan. Beide zijn actief in winkelcentra in de Verenigde Staten."
ABP en Westfield hebben volgens Lowy de afgelopen twee weken enkele gesprekken in Rotterdam gehad. Met bar weinig succes. Het persbericht dat de Rotterdammers gisteren na de aandelentransactie uitbrachten, liet weinig aan duidelijkheid te wensen over. "De directie en de raad van commissarissen hebben na zorgvuldige afweging besloten de gevraagde medewerking niet te verlenen." "Nee, ze waren inderdaad niet erg enthousiast", vatte gisteren Lowy de inhoud van de gesprekken samen.
De Rotterdammers noemden gisteren met name het punt dat ze niet zaten te wachten op "extern management". Het plan van Westfield houdt namelijk eveneens in dat de Australiërs "het management-expertise" inbrengen. Een erg nette manier het zittende management een brevet van onvermogen te geven. In antwoord schreef de leiding van RNA gisteren zich nader te zullen beraden. En dat was op het Rotterdamse kantoor goed te merken: iedereen was er in vergadering.
Lowy: "Het is nu aan de aandeelhouders. Wij kunnen geen beleidsverandering afdwingen. De aandeelhouders zullen uiteindelijk moeten beslissen." Het gevecht om de gunst van de aandeelhouders zal vooral gaan om de vraag wie de meeste aandeelhouderswaarde zal weten te creëren.
Een woordvoerster van Westfield gaf gisteren de aftrap in die strijd. "Samen met het ABP (het pensioenfonds houdt een belang van 6,6%, red) hebben we 30,5% van de aandelen. Eerst willen we een open discussie met RNA. Maar mocht het zover komen dan leggen we het plan aan de aandeelhouders voor. De vraag is eigenlijk: welk management heeft de beste track-record. Dan staat Westfield er veel beter op." De handschoen is geworpen.