De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 28 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Van Rossum fluit weinig

Van een onzer verslaggevers

   
 

UTRECHT - Voor 780 Belgische frank (ruim ƒ43) kocht hij vorig jaar een scheidsrechtersfluit, twee gele kaarten en één rode: Anton van Rossum, bijna één jaar hoogste bestuurder bij bankverzekeraar Fortis. Veel hoeven fluiten heeft hij nog niet, zegt hij in een vraaggesprek. Gele kaarten trok hij "in het begin, hier en daar" wél.

Hoe kijkt u terug op één jaar Fortis?

"Het is een druk jaar geweest, waarin we aan vijf dingen hebben gewerkt. Onze positie op onze thuismarkt, de Benelux, hebben we versterkt door de overname van ASR Verzekeringsgroep. Daarnaast hebben we gezegd: we gaan Europa in met private banking (bankieren voor vermogende particulieren, red.), asset gathering (vermogensbeheer) en employee benefits (werknemersregelingen).

In de VS en Azië zijn we begonnen met de uitbreiding in nichemarkten. Daarnaast zijn we gestart met het verkopen en sluiten van bedrijfsonderdelen die niet langer binnen onze strategie passen of onvoldoende renderen. Ten slotte hebben we meer openheid verschaft door bijvoorbeeld cijfers te presenteren per bedrijfsactiviteit."

Wat viel u mee?

"De professionaliteit van de organisatie het snel weten in te spelen op nieuwe opportuniteiten. Daarnaast, de omvang en diversiteit van de groep. Die blijkt een groot voordeel voor onze aandeelhouders, want ze zorgt ervoor dat Fortis zelfs in slechte tijden goed presteert."

Wat viel tegen?

"Diezelfde omvang en diversiteit van de groep. Die maakt het soms moeilijk richting te geven. Je moet af en toe behoorlijk duwen om mensen een bepaalde kant op te krijgen. Dat doe je gelukkig niet in je eentje, maar met de overige bestuursleden. Tegen viel ook de ontwikkeling van de economie. Ik was amper binnen of het ging minder. En niet zo'n beetje ook. Een excuus is dat natuurlijk nooit."

Onder uw bewind heeft Fortis nieuwe financiële doelen geformuleerd. Destijds werden al vraagtekens geplaatst bij de timing daarvan, gezien de economische teruggang. Hoe kijkt u daar nu op terug?

"Kijk zelf maar naar de cijfers. Daaruit blijkt dat een toename van de winst per aandeel met 12% en een rendement op het eigen vermogen van 15% wel degelijk haalbaar zijn. Met een ongelooflijke hoop werk, dat wel. Maar commercieel doen we het goed en de kosten hebben we ook aardig in de hand. Voor dit jaar houden we qua winsttoename een duidelijke slag om de arm, maar dat doet iedereen."

U staat bij ABN Amro op een lijstje favorieten. Staat ABN Amro dat ook bij u?

"Ik heb daarop maar één antwoord: ik ben al lang getrouwd en zeer gelukkig. Een fusie moet passen binnen onze strategie of duidelijk nieuwe markten toevoegen aan onze bestaande."

Het laatste overblijfsel van de oude concernstructuur van twee houdstermaatschappijen is het bestaan van twee aandelen. Hoelang nog voordat die twee één zijn?

"We kunnen de definitieve oplossing vandaag nog niet aan u presenteren. Onze fiscale en juridische mensen houden hem nog tegen het licht. Maar u kunt ervan op aan dat geen aandeelhouder erbij inschiet."

Haalt u de deadline van eind 2001?

"De aankondiging komt zeker voor het eind van dit jaar. De uitvoering hangt af van de snelheid waarmee bijvoorbeeld aandeelhoudersvergaderingen over de gekozen oplossing kunnen beslissen."

Bij uw aantreden zei u dat Fortis' grootste uitdaging was: volwassen worden. Lukt dat een beetje?

"Als je kijkt naar onze cijfers, die gerealiseerd zijn in moeilijke tijden, dan laat Fortis zien dat ze heel volwassen kan opereren. Er is veel gerealiseerd, maar ik voeg daar meteen aan toe dat we nog heel veel te doen hebben."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 28 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.