De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Philips-topman voorziet
stabilisering chipsector

Van een onzer verslaggevers

   
 

BERLIJN - Philips ziet geen verdere teruggang van de chipsector. De elektronicagigant die dit jaar hard is getroffen door de plotselinge malaise in de halfgeleidermarkt, heeft het aantal orders voor de productie van chips deze zomer niet verder zien teruglopen. Hoewel Philips-president Gerard Kleisterlee nog geen licht aan het einde van de tunnel opmerkt, durft hij al wel te speculeren over een herstel van de sector.

"De verbetering komt als het consumentenvertrouwen overeind blijft en mensen met Kerstmis gewoon hun bestedingen gaan doen. Wat de consument betreft, geeft het vertrouwen dat de retailsector in Engeland deze zomer het beste seizoen ooit heeft beleefd", zei Kleisterlee gisteren in Berlijn op de IFA, de grootste Europese vakbeurs voor consumentenelektronica.

Hij nam begin mei bij Philips het roer over van Cor Boonstra. Vrijwel tijden de wisseling van de wacht zakte de chipmarkt in elkaar en dook het Nederlandse elektronicaconcern voor het eerst sinds jaren in de rode cijfers. De daling van de chipverkopen met ruim 20% noopte de Philips-top onmiddellijk tot het schrappen van duizenden banen.

Kleisterlee bekende gisteren dat hij zich aanvankelijk niet had voorgenomen zijn nieuwe baan te beginnen met het afkondigen van een ingrijpende reorganisatie. Zowel zijn voorgangers Jan Timmer als Cor Boonstra deden dat wel toen zij er de leiding kregen. "Maar je kon de realiteit op de chipmarkt niet ontkennen", verklaarde Kleisterlee. "We moeten de tering naar de nering zetten en hebben snel gereageerd." Door de chipmalaise verwacht Philips dit jaar met een klein verlies te moeten afsluiten. Volgens Kleisterlee wordt daarmee de financiële doelstelling die het concert zichzelf voor de middellange termijn heeft gesteld echter niet in gevaar gebracht.

Philips heeft in 2000 besloten dat over een periode van drie tot vijf jaar de omzet met 10% en de winst per aandeel met 15% per jaar zou moeten groeien. Als het recordjaar 2000 als basis wordt genomen, lijkt dit een vrijwel onmogelijke opgave te worden voor het concern.

Kleisterlee vindt het echter verkeerd om het jaar 2000 als basisjaar te nemen. "In 2000 hebben we één van de grootste pieken ooit gehad. En dit jaar zitten we in één van de grootste dalen uit de geschiedenis. Waar het om gaat, is dat je door de cyclus heen kijkt. Als Philips streven we naar beduidend hogere groei op de middellange termijn en blijven we dus vasthouden aan deze financiële doelen. Maar we hebben daarbij nooit zozeer 2000 als basisjaar genomen. Ik zal echter ook niet in de verleiding komen om 2001 naar een basisjaar toe te praten."

Vorige week maakte Kleisterlee bekend dat Philips de fabricage gaat uitbesteden van producten die slechts een lage groei opleveren. Hieronder vallen met name onderdelen van de verlieslijdende divisie consumentenelektronica, waaronder de productie van videorecorders en conventionele televisies. Volgens de Philips-president zullen de komende tijd echter niet alleen onderdelen worden afgestoten bij deze divisie. Hij verwacht dat Philips ook overnames gaat plegen om dit bedrijfsonderdeel te versterken.

"De consolidatie in de consumentenelektronica neemt steeds verder toe. Sony, Panasonic en wij hebben al meer dan 50% van de markt in handen. Dat betekent ook dat een aantal andere concerns hun portfolio tegen het licht zal houden en zien dat er voor hen geen toekomst meer is weggelegd in de consumentenelektronica. Wij zullen serieus bekijken of er voor ons dan iets bij zit. Want consumentenelektronica blijft essentieel voor Philips."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.