De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Van Lanschot waarschuwt
voor gevolgen beursmalaise

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN BOSCH - Als het beursklimaat dit jaar nog verder verslechtert, ziet Van Lanschot Bankiers haar winst per aandeel in 2001 niet toenemen met 12%. Die waarschuwende woorden sprak de chique bank voor vermogende particulieren en familiebedrijven gisteren bij de publicatie van haar halfjaarcijfers. "Persoonlijk verwacht ik geen verdere verslechtering", aldus bestuursvoorzitter Bert Heemskerk in een toelichting. "Maar ik sluit het ook niet uit." En: "Het risico is reëel genoeg om er voor te waarschuwen."

De 12% is een ondergrens die Van Lanschot Bankiers al langer hanteert. Twee keer eerder dit jaar beloofde de bank beleggers dat de winstgroei per aandeel (exclusief buitengewone baten) over 2001 in lijn zou zijn met de middellangetermijndoelstelling van 12%. "Dat lijkt misschien gemakkelijk te halen", aldus Heemskerk half maart, "maar vandaag de dag is dat best een uitdaging."

Hoe vooruitziend de blik van Heemskerk toen was, bleek in de loop van 2001. De 'minder goede' stemming op de effectenbeurzen zorgde voor druk op de provisie-inkomsten en het aantal hypotheekoversluitingen verminderde 'sterk', moest de bestuursvoorzitter begin mei constateren op de aandeelhoudersvergadering. Maar toen was de winstgroei per aandeel van 12% of meer nog in zicht en Van Lanschot herhaalde de winstverwachting van maart.

"Wat ons verrast heeft is dat na een dieptepunt in maart en een best aardig april en mei vanaf juni toch weer een behoorlijke correctie heeft plaatsgevonden op de beurzen", moest Heemskerk gisteren constateren. "Niemand weet of nu de bodem is bereikt." Is dat het geval, dan blijft een winsgroei per aandeel van 12% of meer mogelijk, aldus Heemskerk. Verslechtert het beursklimaat nog verder, dan komt de winst per aandeel "enigszins hoger" uit dan de 2,71 over 2000.

Over de eerste zes maanden van 2001 realiseerde Van Lanschot een winstgroei per aandeel van 13,1%. De baten namen toe met 1,6%. Een goede ontwikkeling van het renteresultaat (+32,2%) werd teniet gedaan door een daling van de provisie-inkomsten (-16,9%). Vooral de dalende effectenprovisies deden Van Lanschot de das om. Het teleurstellende verloop van de aandelenkoersen leidde vooral bij particuliere beleggers tot terughoudendheid en dat leidde tot minder orders, aldus de bank.

De druk op de provisie-inkomsten vormde voor Van Lanschot aanleiding op de kleintjes te gaan letten. Namen de personeelskosten de eerste zes maanden nog toe met 4,7% (gematigd, aldus Heemskerk), de overige beheerskosten daalden met 14,4%. De totale lasten daalden daardoor met 3,7%. En de bank is er nog niet, aldus Heemskerk.

Er hoeft bij Van Lanschot niemand uit, stelt de bestuursvoorzitter desgevraagd, maar: "We moeten allemaal harder werken en we krijgen minder bonus."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.