De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  FNV: loonstijging
topmanager deels
naar werknemers

Van onze economische redactie

   
 

UTRECHT - FNV Bondgenoten, de grootste vakbond in ons land, wil dat topbestuurders hun forse loonstijgingen gaan delen. De helft van het verschil in loonstijging zou de werknemer via een eenmalige uitkering ten goede moeten komen.

Werkgeversvereniging VNO-NCW neemt het plan in de cao-nota van Bondgenoten op voorhand niet serieus. "FNV Bondgenoten plaatst zich hiermee buiten de werkelijkheid", zo reageert directeur sociale zaken Jan Willem van den Braak.

Dwang

In het FNV-voorstel wordt de raad van bestuur (vooraf) gedwongen de gevolgen van hun eigen inkomensontwikkeling te relateren aan de loonontwikkeling van de werknemers.

Hierdoor wordt een nieuwe vorm van collectieve flexibele beloning geïntroduceerd, waarmee volgens FNV Bondgenoten de druk van een hogere collectieve looneis wordt weggenomen.

Het voorstel van FNV vakcentrale-voorzitter Lodewijk de Waal om een 'kleptocratentax' (100% belasting op topinkomens van boven de ƒ3 miljoen) in te voeren, wordt daarnaast volmondig gesteund door Bondgenoten.

VNO-NCW wijst erop dat de verschillen tussen beloningen aan de top en die van overige werknemers veel minder groot zijn dan de vakbond "hardnekkig blijft beweren".

Grote bedrijven

De verschillen doen zich volgens de werkgevers vooral voor bij grotere, internationaal opererende bedrijven. "Bovendien is een groot deel van de beloning van topmanagers van deze bedrijven afhankelijk van het resultaat van de onderneming. Beloningsbeleid wordt bepaald door de omstandigheden op de arbeidsmarkt. Verschillen zijn dus vanzelfsprekend."

Uit onderzoek van minister Vermeend (Sociale Zaken) bleek eerder deze maand dat enkele honderden bestuurders van grote ondernemingen topinkomens met forse verhogingen genieten. Zij zagen hun salaris het afgelopen jaar met 12 tot 18 procent stijgen. Uit het onderzoek bleek ook dat de meeste ondernemers bij vooral kleinere bedrijven, er veel minder op vooruit gaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.