De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Cisco steun voor Damrak
   
 

AMSTERDAM - Op de vleugels van goed nieuws uit het buitenland wist de Amsterdamse effectenbeurs gisteren op een zonnige manier het weekeinde in te gaan. Vooral dankzij de plussen van Philips en ASML trok de AEX-index 5,43 punten (1,02%) aan tot 538,77. Terwijl menig handelaar weer durfde te dagdromen over een einde aan de bladstille beursdagen, tikte KPN een nieuw laagterecord van 3,45 aan.

Uiteindelijk sloot het telecomfonds slechts één eurocent lager op 3,69. Over de fusiebesprekingen met branchegenoot Belgacom is al enige tijd niets meer vernomen. Beleggers vrezen inmiddels dat de aanhoudende koersval van de voormalige beursster de onderhandelingen er niet makkelijker op maken. Betrokken Belgische ambtenaren zouden er in elk geval op aansturen om KPN maar 40% in de nieuwe combinatie te laten krijgen, zo meldt persbureau AFX. In eerder uitgelekte berichten was nog van een fifty/fifty-verdeling sprake.

KPN zelf stelt dat de beurskoers geen directe invloed heeft aan de onderhandelingstafel. "We kijken naar de waarde van de bedrijven zelf", aldus een woordvoerder. Veel analisten zijn echter wel degelijk van mening dat de Belgen het aloude adagium 'de markt heeft altijd gelijk' dankbaar zullen aanwenden om de eigen invloed te vergroten.

"De onderhandelingspositie van KPN is slecht", zo vat J. Versteeg, hoofd research bij Financiële Diensten Amsterdam (FDA), de situatie samen. Hij begrijpt sowieso niet wat Belgacom in de 'Ollanders' ziet: "Zo krijgen ze een enorme schuldenlast en een geldstroom waarmee de schulden maar net kunnen worden afgelost."

Genoeg gesomberd: een positieve toonzetting was gisteren overheersend aan het Damrak. Technologiereus Cisco, ook wel de 'loodgieter van het internet' genoemd, gaat zijn organisatie stroomlijnen hetgeen het hoofd van de kwakkelende telecomdivisie de kop kost. Belangrijker nog is dat topman Chambers op basis van de orderstroom in het huige kwartaal vasthoudt aan de eerder afgegeven omzetprognoses.

De mededelingen van Cisco gaven veel technologiefondsen een forse duw in de rug. Een oppepper die vooral indirect, via stevige koersstijgingen in de VS, de Europese beurzen bereikte. Chipmachine-fabrikant ASM Lithography won bijna 7% op 23,17, Midkap-zusje ASM International koerste 4,3% hoger op 24,25. Besi, ook middelgroot, won bijna 4%.

Zwaargewicht Philips sloot op 30 precies, een winst van 3,27%. De Flippen hoefden het niet alleen te hebben van Amerikaans spierballenvertoon. Topman Gerard Kleisterlee zorgde ook zelf voor een positief sentiment. Wel in het buitenland: op de Berlijnse IFA-beurs stelde de opvolger van Cor Boonstra geen verdere verslechtering van de markten te zien. En dat is in het huidige beursklimaat al heel goed nieuws.

Kleisterlee was overigens op de IFA om de eerste DVD-recorder op officiële wijze te lanceren. Slaat het product aan, zo blikte de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gisteren vooruit, dan is het de redding voor de kwakkelende Europese markt voor consumentenelectronica. Anders gezegd: de grootste doorbraak sinds de introductie van de compact disc in 1982.

René Lokenberg, hoofd research bij Van der Hoop Effectenbank, put hoop uit de 'conjunctuurvisies' van Philips en Cisco. "Twee belangrijke partijen zeggen dat de markt niet verslechtert. Dat valt in een markt die 'oversold' is, terwijl na volgende week alle fund managers weer terug van vakantie komen. Mogelijk is de beurs rijp voor herstel."

Spectaculaire koersstijgingen waren gisteren schaars gezaaid. 'Pennystock' UPC spande de kroon met een winst van zes eurocent op 0,67, een 'sprong' van bijna 10%. Belangrijker voor de index waren de bescheiden stijgingen van financiële zwaargewichten als ABN Amro (+1,17%) en ING groep (+0,63%). Binnen de midkap was een opvallende glansrol weggelegd voor Vopak (+8,08%); op de lokale markt waren Van Lanschot (-4,2%; winstwaarschuwing) en Beter Bed (+6,7%, minder verlies dan verwacht) goed voor verdriet en vreugde.

Hoofdfonds Buhrmann (+0,67% op 9,04) mag zich verheugen op belangstelling uit Azië. Gisteren werd bekend dat de Singaporese overheid haar belang in de kantoorleverancier heeft uitgebreid van 4,98% naar 5,01%. Volgens een woordvoerder van Buhrmann is de toename niet het gevolg van de uitkering van stockdividend. "Ze hebben stukken bijgekocht."

Daarnaast heeft opnieuw een Buhrmann-topfunctionaris geprobeerd via de portemonnee zijn vertrouwen in de onderneming uit te spreken. Uit een WMZ-melding bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) blijkt dat M. Hoffman, president van de divisie Kantoorbenodigdheden in Noord-Amerika, op 10 augustus voor ruim Hfl.530.000 aan aandelen Buhrmann heeft gekocht.

Marijn Jongsma



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.