AMSTERDAM - Dat het eten van flinke hoeveelheden drop kan leiden tot een stijging van de bloeddruk was bekend. Uit onderzoek uit Zweden en IJsland blijkt nu echter dat je daar niet eens zo'n drop-verslaafde voor hoeft te zijn: slechts een handvol dropjes per dag veroorzaakt na twee weken al een duidelijk meetbare stijging van de bloeddruk.
Dat meldt het laatste nummer van het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Human Hypertension, een uitgave van het gezaghebbende blad Nature.
Wetenschappers van universiteitsziekenhuizen in Reykjavik en Göteborg onderzochten bij gezonde vrijwilligers het effect van het eten van 50 tot 200 gram drop per dag, gedurende twee tot vier weken. De bloeddruk werd steeds vlak voor, tijdens en na de drop-consumptie gemeten.
Uit de studie bleek dat de mate van bloeddruk-stijging een lineair verband hield met de hoeveelheid drop die werd genuttigd. En dat dus ook al bij de hoeveelheid van 50 gram drop per dag (niet meer dan een bescheiden rolletje) sprake is van een licht verhoogde bloeddruk.
Glycyrrhetine-zuur, het bloeddruk-verhogende bestanddeel van drop, komt overigens ook voor in tal van andere producten zoals thee, kauwgom, oliën en pruimtabak.