DEN HAAG - Het kabinet hoopt eventuele burenruzies over tv-ontvangst in de kiem te smoren door korting te geven op setjes, die storing kunnen tegengaan. Het invoeren van digitale televisie gaat de klanten die ervoor kiezen meer kijkgenot opleveren, maar bij de buren kan de ontvangst via de kabel minder worden.
Op voorstel van staatssecretaris Van der Ploeg (cultuur) komt er een kortingskaart voor wat genoemd wordt een ,,digiset'', die de storing vrijwel altijd verhelpt. Zo'n setje kabels kost ongeveer twaalf gulden. De consument betaalt daarvoor de helft en in ieder geval nooit meer dan zes gulden. De maatschappij die de vergunning heeft om digitale televisie uit te zenden moet de rest betalen.
Het kabinet heeft hiertoe besloten, nadat de Tweede Kamer een motie aannam van PvdA-Kamerlid Wagenaar. Eerder dit jaar besloot het kabinet vergunningen te verlenen voor digitale televisie. Begin volgend jaar zijn de eerste uitzendingen in de Randstad. De komende jaren kan dan geleidelijk in het hele land digitale tv komen.
De meeste consumenten hebben nu al aansluitkabels die van voldoende kwaliteit zijn om storing door digitale televisie tegen te houden. Het kabinet gaat er overigens vanuit dat de storingsproblematiek zich in de loop van de jaren bij de verdere invoering vanzelf oplost, zonder extra maatregelen te hoeven nemen.
Digitale televisie biedt de mogelijkheid om op hetzelfde kanaal meer programma's en diensten aan te bieden. Een ander voordeel is dat een alternatief voor de kabel wordt geboden, bijvoorbeeld voor ontvangst op de camping, op schepen of in de tuin.
De Consumentenbond is ontevreden over het kabinetsbesluit en schrijft een brief aan de Tweede Kamer om Van der Ploeg ,,ter verantwoording te roepen''. Op zich juicht de bond het toe dat consumenten straks een keuzemogelijkheid hebben. Maar van de nieuwe techniek zou de televisiekijker via de kabel niet de dupe mogen worden.
De overheid of de aanbieder van de digitale televisie moeten volgens de bond de volledige kosten van de 'digiset' op zich nemen. ,,Anders maken consumenten straks kosten om een storing tegen te gaan, die wordt veroorzaakt door een techniek waarvan ze zelf geen gebruik maken'', aldus de Consumentenbond.