De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 23 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Diepe koersval voor VNU
   
 

AMSTERDAM - Het aandeel VNU moest gisteren een flinke veer laten op de beurs. De uitgever maakte voor opening van de beurs dit jaar een winstgroei per aandeel te verwachten van 5% in plaats van de eerder voorspelde 10%. Ook de tegenvallende cijfers van VNU over de eerste helft van dit jaar konden niet rekenen op de goedkeuring van beleggers. Aandelen VNU wisselden voor EUR33,29 van eigenaar. Dat was 7,8% minder dan het slot van dinsdag.

Het hele Damrak lag er gisteren lauw bij. Na de koersdalingen in New York opende Beursplein 5 lager. Een deel van dat verlies kon in de loop van de dag worden goedgemaakt. Toch sloot de AEX-index op 526,35 punten, een verlies van 0,6%. De Midkappers deelden niet in die stemming. De AMX-index sprokkelde er zelfs 0,3% bij op 488,43 punten.

Als we echter een artikel in The Wall Street Journal mogen geloven is het nog lang niet gedaan met de beursmalaise. "Aandelen zijn duurder dan ooit", kopte het zakenblad gisteren op zijn voorpagina. Dat heeft volgens de krant vooral te maken met de hoge koers/winst-verhoudingen van aandelen op de beurs.

De koersen op de internationale beurzen zijn het afgelopen jaar weliswaar sterk gedaald, maar de winstvooruitzichten van bedrijven zijn nog harder achteruit gelopen. In de Verenigde Staten werd afgelopen week gemiddeld 22,2 maal de winst per aandeel betaald. Het historisch gemiddelde ligt echter op 14,5. Dat betekent volgens de zakenkrant dat herstel van de beurskoersen verder weg is dan ooit.

Volgens een oude beursspreuk zou een aandeel goedkoper moeten worden, als de winst terugloopt. Maar tegenwoordig gaat die jarenlange wijsheid niet meer automatisch op. De laatste jaren is de term koers/winst uitgehold. Winst staat lang niet altijd voor nettowinst, maar voor een aanduiding als bijvoorbeeld operationele winst. En wat precies daaronder valt, is nergens vastgelegd. Dat kan een bedrijf zelf bepalen.

Terug naar het Damrak waar naast VNU ook KPN flink terug moest. Het aandeel verloor 5,3% van zijn beurswaarde op EUR3,92 per aandeel. Volgens een handelaar van Effectenbank Stroeve zijn beleggers in KPN ten einde raad. Ze hebben moeite met de windstilte van het bedrijf. "Hoe langer het duurt voordat KPN met een ingenieuze zet naar buiten komt om zijn problemen op te lossen, hoe onzekerder beleggers worden."

Randstad, dat in de ochtend nog een koersverlies noteerde, klom in de loop van de middag uit het dal en sloot op EUR12,15. Dat was 4,3% hoger dan het slot van dinsdag. Het bedrijf rapporteerde gisterochtend magere winstcijfers. Vooral in de Verenigde Staten krijgt het Nederlandse uitzendbedrijf klappen. Bovendien bleek men niet in staat een verwachting voor het gehele jaar af te geven. Toch keerde het tij in de loop van de dag. Bestuursvoorzitter Hans Zwarts gaat ervan uit dat het ergste leed in de Verenigde Staten geleden is. Ook zouden er kostenbesparingen zijn doorgevoerd. De soep werd daarmee niet zo heet gegeten als 's ochtends opgediend.

De beurskoers van bankverzekeraar ING kalfde in aanloop op de vandaag te publiceren halfjaarcijfers met 1,5% af tot EUR35,99. Analisten gaan ervan uit dat ING zijn doelstelling van een autonome winstgroei van 12% per aandeel zal herhalen. Vooral de verzekeringsactiviteiten zullen moeten bijdragen een de stijging van de winst. De financiële resultaten van ING worden rond het middaguur verwacht.

Boskalis Westminster pakte een flinke koerswinst. Het aandeel van de baggeraar sloot 5,7% hoger. Het bedrijf verhoogde zijn winstverwachting voor heel 2001. In plaats van een winstgroei met 10%, denkt het Papendrechtse bedrijf nu een stijging van 15% te rapporteren. Over de eerste helft van dit jaar nam de winst van Boskalis met 13% toe. De directie van Boskalis zei nog steeds te hopen dat het de baggerdivisie van HBG in zal lijven.

Over automatiseerder Unit4Agresso lijken analisten positief. Verwacht wordt dat het bedrijf zijn winstdoelstelling voor dit jaar zal halen. Analisten van Theodoor Gilissen Bankiers hebben een koersdoel afgegeven van EUR22. De aandelen Unit4 Agresso werden gisteren nog verhandeld tegen een koers van EUR14,65.

Maritiem bedrijf IHC Caland kon gisteren twee forse orders bijschrijven met een totale contractwaarde van $250 tot $300 miljoen. Ook werd de overname van het Amerikaanse Atlantia afgerond. Het aandeel profiteerde er niet van. De koers van IHC Caland daalde met 0,4% tot EUR56,15.

Tenslotte de halfjaarcijfers van detacheerder Brunel. Die kwamen lager uit dan voorzien. Vooral in Nederland gaat het slecht met het bedrijf. Verwacht wordt dat de winst in de tweede helft van het jaar wat zal herstellen. Op de beurs werd Brunel 1,0% meer waard. Een aandeel kost nu EUR4,95.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 23 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.