|
Lord Robertson. (Foto: AP)
|
BRUSSEL - De NAVO is voortvarend van start gaan met de missie Essential Harvest, waarvoor de 19 lidstaten gisteren het groene licht gaven. Een Frans contingent arriveerde gisteren al in Macedonië, waar de vredesmacht van in totaal 3.500 man moet gaan toezien op de ontwapening van etnisch-Albanese rebellen. De NAVO verwacht volgende week te kunnen beginnen met deze taak, waarvoor zij dertig dagen de tijd heeft. Die periode gaat echter pas in als de troepenmacht op volle sterkte is, wat volgens NAVO-functionarissen waarschijnlijk pas over 10 tot 14 dagen het geval zal zijn.
Sinds begin deze week zitten er in Skopje al 400 Britse kwartiermakers die verbindingen aanleggen en de operatie in kaart brengen. Vandaag zullen de Britten, die het commando voeren, nog eens 700 man naar de regio sturen. Ook Griekenland stuurt vandaag al een contingent.
De NAVO-soldaten gaan inzamelpunten instellen waar de Albanese rebellen op vrijwillige basis hun wapens, munitie en explosieven kunnen komen brengen. Die worden dan vernietigd in Kosovo en in Griekenland. De NAVO-militairen zullen geenszins proberen met geweld verborgen wapens op te sporen. De rebellen die hun ijzerwaren inleveren krijgen van de regering gratie.
Macedonië reageerde verheugd op het besluit, dat door NAVO-secretaris-generaal Robertson werd bekendgemaakt. "Dit is weer een beslissende stap in de richting van een vreedzame regeling van de crisis", zei minister van Defensie Vlado Buckovski. Bij de bevolking was minder enthousiasme te bespeuren ."Er zal niets veranderen", reageerde de 38-jarige Goran Antevski. Een woordvoerder van de Albanese rebellen verwelkomde de NAVO-missie met enige terughoudendheid. Hij zei te hopen dat zij onpartijdig zal zijn.
Met het besluit van gisteren is het de derde keer in zes jaar tijd dat de NAVO in actie komt op de Balkan. Anders dan de missies in Kosovo en Bosnië zullen de troepen nu alleen wapens inzamelen en geen rol hebben als vredesbewaarders die klem kunnen komen te zitten tussen beide partijen.
Lord Robertson wuifde bezwaren weg dat 30 dagen wel eens niet genoeg kan zijn voor de omvangrijke taak. "Er is over nagedacht en we denken het in die tijd te kunnen doen." Anders dan in Kosovo en Bosnië waren de 19 NAVO-landen er ditmaal erg op gebrand om een vaste termijn te stellen, zodat de operatie niet maanden kan gaan aanslepen.
Robertson wilde geen schatting maken over het aantal wapens dat zal worden ingeleverd, maar het moet wel voldoende zijn om geloofwaardig te zijn. De NAVO gaat ervan uit dat niet alle wapens zullen worden ingeleverd, als het maar voldoende is om "het vertrouwen tussen de etnische groeperingen te herstellen". "Wij zijn geen detectives die gaan speuren naar verborgen wapens", aldus Robertson, die er tevens op wees dat er wel degelijk risico's aan de missie kleven. "Maar de risico's bij het niet zenden van troepen zijn veel groter."
In Macedonië bleef het gisteren, op een enkel mitrailleur-salvo na, rustig.