GRONINGEN - Het plukken van druiven en het plat stampen van de vruchten in een houten bad in Frankrijk wordt steeds populairder. Dat constateert het bedrijf Appellation Contrôlée uit Groningen, dat bemiddelt tussen de Franse wijnboeren en plukkers.
|
Een druivenplukker aan het werk.
|
Volgens medewerkster Itziar van Breemen loopt het dit jaar echt storm. "Mensen willen één keer in hun leven druiven plukken. Daarnaast krijgen ze op deze manier een heel goed kijkje in de wijnkeuken." Vanuit heel Europa krijgt Van Breemen telefoontjes van mensen die willen helpen bij de wijnoogst in september.
"Vooral Nederlanders hebben zin in een week afzien, want zeven dagen per week, acht uur per dag moet er worden geplukt. Met name vutters, studenten en mensen die van een goed glaasje wijn houden, melden zich aan. De fervente wijnliefhebbers krijgen trouwens de tijd van hun leven, want de gehele dag door wordt ervan geproefd", vertelt Van Breemen, zelf een graag geziene gast bij de Franse wijnboeren.
Appellation Contrôlée verwacht dit jaar meer dan 300 plukkers te plaatsen. Het bedrijf rekent een provisie van 195 tot 495 gulden. De deelnemers krijgen kost en inwoning gratis en ontvangen van de wijnboeren 80 gulden per dag.