D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

NAC geeft voorsprong
tegen FC Twente weg

door Wim Neeskens

BREDA - In een uiterst merkwaardige wedstrijd hebben NAC en FC Twente de punten gedeeld, 3-3. Voor NAC scoorde Stewart tweemaal, maar hij miste ook een strafschop. Invaller Houwing maakte voor FC Twente ook twee doelpunten.

NAC heeft nagelaten FC Twente in het eerste uur een pak slaag te geven en dat brak hen op. Wat tegen RKC nog onder de sluier bleef, kwam tegen NAC helemaal bovendrijven: dit FC Twente is zeker nog geen top. Het was soms beschamend te zien hoe Twente in het eerste uur acteerde. Dat het tegen NAC niet begon met één op één te spelen, is nog te verklaren, maar het leek net of de FC Twente-spelers de bal niet in bezit dúrfden te nemen. Kregen ze de bal wél aangespeeld, dan werd meestal de bal zo bij een tegenstander ingeleverd.

Het was aan Sander Boschker te danken dat FC Twente lang overeind bleef. De vraag was alleen wanneer het 1-0 zou worden. Dat was in de 26e minuut. Op een ingooi kopte Spira Grujic weg en Ernest Stewart nam de bal in één keer op zijn schoen. Als een raket sloeg hij in achter de arme doelman Boschker, 1-0. Maar daarvóór ontsnapte Twente ook al enkele keren, omdat Boschker goed keepte en arbiter Jack van Hulten geen strafschop gaf toen Salmon Boschker omspeelde. Dat deed Van Hulten in de 44e minuut wél bij een tweede actie van Salmon. Boschker, die geel kreeg, maakte zijn fout echter goed door de bal vanaf elf meter ingeschoten door Ernest Stewart uit het doel te ranselen.

Een belangrijk moment. Daardoor bleef het slechts 1-0, ook al omdat Salmon en Hersi goede mogelijkheden niet konden benutten. Twente had daarna lucht en leefde nog, ondanks het gezang aan NAC-kant: "Twente gaat het schip in."

NAC bleef ook in de tweede periode lang de lakens uitdelen. Hersi gleed regelmatig langs de zwak spelende Chris van der Weerden, maar een doelpunt van Salmon werd wegens buitenspel afgekeurd. John van 't Schip bracht toen Thijs Houwing in voor de tegenvallende Kurt van de Paar. Dat bleek een gouden wissel te zijn. Nog een dik kwartier kon Twente echter nog standhouden, maar toen lag de 2-0 achter Boschker. Een mooie pass, snel weg, doelman omspelen en raak schieten. 2-0 na 62 minuten, opnieuw door Stewart.

Eén minuut later kwam Twente onverwachts op 2-1 door invaller Houwing. Arjan van der Laan, nu wel vrij op rechts, gaf een mooie voorzet en Thijs Houwing kopte vrij binnen, 2-1. Dik tegen de verhouding in. El Brazi kwam in het veld voor Pothuizen en Twente ging zowaar beter spelen. Babos redde nog op de inkomende Houwing, maar daarna was hij namelijk kansloos op een kopbal van Scott Booth, na weer een actie van Arjan van der Laan: 2-2 na 71 minuten.

Drie minuten later werd het toch weer 3-2. Youssouf Hersi tikte door een woud van benen raak. Björn van der Doelen had daarna de 3-3 op z'n schoen, maar hij miste royaal. NAC ging echter in de laatste veertien minuten slechter spelen en maakte wat fouten. Chris de Witte werd niet voldoende aangepakt, soleerde door en speelde de vrijstaande 20-jarige Houwing aan. De jeugdinternational schoot de bal fraai langs de vallende Babos. Z'n tweede treffer, 3-3, acht minuten voor tijd. Twente mag zijn jonge speler wel dankbaar zijn en John van 't Schip had een goede hand in de wissel. "We hebben de punten weggeven", vond NAC-trainer Henk ten Cate. En John van 't Schip was blij met het onverdiende gelijkspel.

Karakteristiek NAC-FC Twente

26. 1-0 Stewart, 63. 2-0 Stewart, 64. 2-1 Houwing, 70. 2-2 Booth, 72. 3-2 Hersi, 82. 3-3 Houwing. Arbiter: Jack van Hulten. Toeschouwers: 11.000. Geel: Boschker, Van der Doelen, Van der Weerden (allen FC Twente); Mensah (NAC).