De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 22 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Stadionwijk taboe
voor hooligans

door Roy Klopper

   
 

NIJMEGEN - Een verblijfsverbod voor hooligans in de wijken rond voetbalstadions, wordt het nieuwe wapen in de strijd tegen het voetbalvandalisme.

Als eerste voetbalgemeente in ons land heeft Nijmegen een convenant gesloten met politie, OM en de eredivisieclub NEC om relschoppers met een stadionverbod ook de toegang te verbieden tot een gebied in een straal van circa twee kilometer rond het Goffertstadion.

Positief

Op grond van de positieve ontvangst van het initiatief door justitie en de in Utrecht gevestigde landelijke politieorganisatie Centraal Informatiepunt Voeltbalvandalisme (CIV), is de verwachting dat andere voetbalsteden het Gelderse initiatief snel volgen.

Een verblijfsverbod voor de wijken rond de voetbalarena's moet voorkomen dat hooligans die wegens wangedrag van de tribune zijn verbannen, alsnog bij het stadion herrie komen schoppen door bijvoorbeeld supportersbussen van de tegenpartij te bekogelen.

De mogelijkheid om een omgevingsverbod op te leggen, beleeft vanavond zijn primeur rond de wedstrijd NEC-RKC. Overigens wordt de maatregel louter van kracht voor 'nieuwe' boosdoeners. Vandalen die al eerder een stadionverbod kregen, vallen niet onder het wijkverbod.

Handhaving

De nieuwe sanctie is volgens de politie Gelderland-Zuid goed te handhaven. "Onze mensen kennen de vandalen uit hun dagelijkse werk. Natuurlijk kunnen we niet op elke straathoek een agent neerzetten, maar de vandalen lopen door intensieve surveillances een fikse kans tegen de lamp te lopen als ze de stadionomgeving betreden."

Ook korpsen in andere steden zijn, mede door de nauwgezette registratie van vandalen door het CIV, goed op de hoogte van de identiteit van de hooligans.

Wie zich ondanks een verbod toch in de 'verboden zone' bevindt, wordt aanvankelijk gesommeerd het gebied te verlaten. Bij herhaling volgen een proces-verbaal en een boete of dagvaarding. Voor mensen met een stadionverbod die zelf in de buurt van de stadions wonen, komt een aparte regeling. "We kunnen hen natuurlijk niet verbieden om zich tijdens wedstrijden in hun eigen woning op te houden", aldus een politiewoordvoerster.

Zegsman M. Winkelman van de Samenwerkende Organisaties Voetbalsupporters (SOVS) wijst de maatregel niet af. "Mensen die louter komen om herrie te schoppen, moeten worden geweerd. Dat dient dan wel positieve maatregelen op te leveren voor goedwillende aanhangers." Het initiatief in Nijmegen om tegelijkertijd met de omgevingsverboden de verplichte busbombi's voor bezoekers te versoepelen, juicht hij dan ook toe.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 22 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.